Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nycirkus i vintertappning

/
  • Freestyleåkning är en del i utbildningen på vinterakrobatiklinjen, som nu fått i uppdrag att sätta upp en egenskriven show under vinterfestivalen.
  • Den röda tråden i vinterakrobaternas föreställning är tid, här en händelse under grottmänniskans epok.
Eldpoi och andra cirkuskonster är några av de inslag som återfinns under kvällens vintershow.

”Vintertid” kallas showen som vinterakrobaterna på Jämtlands gymnasium i kväll visar i Gustavsbergsbacken. Med inslag av eld, akrobatik, skid- åkning och teater vill de göra en föreställning med lite av varje till en häftig helhetsupplevelse.

Annons

Inriktningen vinterakrobatik på Jämtlands Gymnasium, Palmcrantz har funnits i fyra år och är redan en väletablerad linje med en rad shower bakom sig.

Förfrågningar ramlar in och blir till föreställningar både på och utanför lokal mark. Under vinterfestivalen 2008 var vinterakrobaterna med i invigningsshowen och till årets festival har eleverna fått fler uppdrag. Tidigare i vinter har de gjort reklam för festivalen genom att showa i Sundsvall och Trondheim. I kväll visar de upp en egen föreställning i Gustavsbergsbacken.

– Vi jobbar mycket utåt eftersom det ingår i utbildningen att arrangera shower, säger Daniel Wennerberg, lärare och producent bakom showen.

Kvällens föreställning har eleverna utformat själva tillsammans med lärarna och den går under epitetet vinternycirkus på jämtländskt vis. Med det innebär cirkuskonster såsom parakrobatik, eldpoi och jonglering i kombination med freestyle åkning/skidakrobatik. Den röda tråden är en tidsresa och gestaltas av en huvudperson som förflyttas mellan olika tidsepoker. Lägg till pyroteknik, och pampig musik och du har showen ”Vintertid”.

Under gårdagens genrep verkade det mesta flyta på som det skulle. 36 elever i årskurs ett och två var på plats i backen för att utföra konster på olika vis. Några uppenbarade sig på skidor högt upp i luften, i volter och andra vågade tricks. Andra stod på platån längst ner, jonglerandes med eld eller fäktandes som grottmänniskor. Daniel Wennerberg skötte ställningarna från teknikerplats och var nöjd efteråt.

– Det har gått bra! Lite stressigt men väldigt roligt, det här kommer bli häftigt i mörkret, säger han.

Mer läsning

Annons