Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nybygge ingen lösning för bättre nöjesutbud

Dyrare och svårare för producenterna. Tråkigare för publiken. Sporthallen är långt ifrån någon optimal evenemangslokal, säger producenten Patrik Krall. Men man ska inte ha en övertro på ett konserthus heller.

Kulturdebatten fortsätter i Östersund. Kommunen kom nyligen fram till att det inte blir något nytt samlat kulturhus. I stället utreds nu lokaliseringen av en ny konsertsal för akustisk musik i länsbiblioteket, ett bygge som skulle kunna starta 2016. Man vill också utnyttja de lokaler som redan finns. Storsjöteatern är huvudalternativet, men Sporthallen är också en lokal som nämns.

Patrik Krall, som äger Stockholmsbaserade produktionsbolaget Krall Entertainment och är en av hjärnorna bakom turnépaketet "Diggiloo", förlägger flera av sina produktioner till Sporthallen. I november landar "Christmas night" med Magnus Carlsson, Jessica Andersson och Sonja Aldén där och i december återvänder Joe Labero dit med sin nya show.

– En sporthall saknar ju mycket av det som redan finns i ett konserthus, vilket blir både dyrare och svårare för oss. Man får börja med att sätta upp en scen, hänga tyg i taket och kanske ta med egna stolar också. Dessutom får publiken inte samma känsla i en sådan lokal, det är tråkigare helt enkelt, säger Patrik Krall, och tillägger att 30 procent av lokalerna som de kommer till runt om i landet är just sporthallar.

Tror du att Östersund skulle få hit fler och större konserter och evenemang om vi hade ett konserthus?

– Ja, på ett sätt tror jag det, eftersom det är bäst för oss arrangörer. Men jag tror också att det finns en överexploatering vad gäller kultur- och konserthus i landet. Det finns inte alltid en marknad för alla som poppar upp och ofta kan man se en övertro på vad ett sådant hus kan generera i en kommun eller stad.

– Många tror att bara det byggs ett kulturhus så kommer Lena PH och Jill Johnson och 60 arrangemang till som betalar den fantastiskt dyra hyran. Så blir det sällan. Efter något år märker många att det kommer sju och de vill pruta så mycket på hyran att det inte går runt ändå.

I år är det tydligt att många av de svenska, folkkära artisterna ratar länet på sina höstturnéer. Yohio, Tommy Nilsson, Jerry Williams, Robert Wells, Håkan Hellström, Maia Hirasawa, Lars Winnerbäck och Melissa Horn väljer hellre att åka till kuststäder som Örnsköldsvik, Sundsvall och Härnösand.

– Det beror ofta på att en tradition bitit sig fast. Som producent är det otroligt lätt att fortsätta i samma mönster och tänka, okej var var vi fjol? och sedan lägga upp turnén utifrån det. Vi är ganska lata när det gäller att hitta nya ställen.

Vad krävs för att ni trots allt ska tänka nytt och ta vägen förbi oss lite oftare?

– En eldsjäl eller drivkraft som utmärker sig och som både presenterar en ny lokal och rabatterar den i början. Det är ofta så vi kommer in, säger Patrik Krall.