Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nybliven doktor i medicinsk vetenskap

Den 1 mars 2010 disputerade Jan Andersson vid Karolinska institutet i Solna till den högsta akademiska titel man kan få.

Annons

Avhandlingen bär titeln Development of PET Radioligands Synthesized from In-Target Produced [11C]methane.Fakultetsopponent var professor Philip Elsinga, Department of Nuclear Medicine and Molecular Imaging, University Medical Center Groningen, Netherlands.

Jan Andersson , 32 år, Uppsala, uppvuxen i Smedjebacken och Hudiksvall, har anknytning till Ytterhogdal då hans pappa Sven Andersson växte upp på Mosebacke i Östansjö, Ytterhogdal.

Efter studenten i Hudiksvall och militärtjänstgöring på I 5 i Östersund började Jan studera på Uppsala universitet 1997.

Läsåret 2001–2002 studerade han vid University of Alberta i Edmonton, Kanada. Där mötte han sin käresta, Candice Slevinsky och de gifte sig 2008.

Under studieåret i Kanada var Jan tillsammans med två andra studenter initiativtagare till att starta det första innebandylaget i Kanada. Som målvakt i detta historiska lag spelade en viss David Pelletier som någon månad senare blev olympisk mästare i paråkning vid Olympiska spelen i Salt Lake City i USA!

Praktisk erfarenhet inom kemisk forskning och arbete i laboratoriemiljö fick Jan som praktikant på Amersham Biocences i Uppsala. När Jan var 26 år blev han civilingenjör i kemiteknik vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.

År 2004 anställdes han på Karolinska institutet för att arbeta med Positronemissionstomografi (PET) som är en medicinsk avbildningsteknik som bygger på radioaktiva isotopers sönderfall och som ger bilder av hjärnans funktionella system – kan ge tredimensionella bilder av signalsubstansers rörelser i kroppen.

Under doktorandtiden har han och hans grupp deltagit i internationella konferenser, exempelvis i Iowa, USA, Köpenhamn och Aachen i Tyskland. Vid konferensen i Barcelona hösten 2009 deltog cirka 6000 forskare och av dessa fick cirka 2000 göra presentationer. På denna konferens utdelas det prestiegefyllda Marie Curie-priset för bästa presentation. Med överraskning och stor glädje fick Jan motta detta pris!

Han har nu fått en tjänst för forskning inom radioligandutveckling, samt som produktionsansvarig för radioligander vid Karolinska institutet.