Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyårsbubbel

Hög tid att börja tänka på nyårsbubbel.

I måndags hade Östersund besök av en champagneproducent som heter Boizel. Det var Florent Roques-Boizel (på bilden) som var här och hade en provning på fyra olika champagner med en specialkomponerad meny. Det är Florent och hans bror som ska ta över gården efter sina föräldrar som snart går i pension. Champagnehuset Boizel startade igång redan 1834 och är den första champagneproducenten som började tillverka champagne på bara Chardonnay-druvor, vilket kallas för Blanc de Blancs.

Annars är det vanligast att göra champagne på alla tre tillåtna druvor vilka är; Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Alla tre druvorna har sin del i drycken vilket speglar sig i karaktären. En champagne som endast är tillverkad på druvan Chardonnay får en stramare stil medan en champagne som endast är tillverkad på Pinot Noir (Blanc de Noirs) blir rundare och fylligare i karaktären. Personligen tycker jag att man väljer stil på champagne efter vad man ska äta eller om man bara ska skåla med drycken. Ett tips inför nyår är att dricka champagne innan tolvslaget och ta fram något enklare mousserande vin till nyårsskålen.

Jag har även tagit med två olika cava från Spanien som är Spaniens svar på bubbel och som ligger i en helt annan prisnivå än champagne. Nu hinner du prova och se vilket bubbel som passar för dig i nyår.

NYHETER

Boizel Cuvée Reserve Brut, Champagne, Frankrike

Betyg: 3.

Motivering: Det här är en champagne som alla kommer att tycka om. Det är en rund fruktighet med en väl avvägd syra samt fina små bubblor.

Druvor: Chardonnay, pinot noir och pinot meunier.

Passar till: Apertif och till ank- eller gåslever.

Systembolagsnummer: 77764 (beställningssortimentet).

Storlek: 750 ml.

Pris: 299 kronor.

Betyg: 3.

2002 André Bergere Cuvée Prestige Brut Millesime, Champagne, Frankrike

Motivering: Det här är en årgångschampagne vilket betyder att det tillverkas endast när det är ett riktigt bra år. Den här champagnen är rund i frukten med en bra balans mellan syra och frukt. Smaken är fyllig och rund med röda vinteräpplen i en lång eftersmak.

Druvor: Chardonnay, pinot meunier och pinot noir.

Passar till: Smakrika fiskrätter som har smörstekt svamp som tillbehör.

Systembolagsnummer: 7752.

Storlek: 750 ml.

Pris: 399 kronor.

Betyg: 2.

El Miracle Cava Brut, Penédes, Spanien

Motivering: Det här är ett ungdomligt vin med gröna äpplen, citrus och en ton av gummi samt en viss bitterhet i slutet. Vinet är prisvärt.

Druvor: Macabeo och chardonnay.

Passar till: Nyårsskålen samt till skaldjur och aperitif.

Systembolagsnummer: 7700.

Storlek: 750 ml.

Pris: 67 kronor.

Betyg: 3.

Sumarroca Brut Rosé Pinot Noir, Penédes, Spanien

Motivering: Det här är en mycket välgjord cava i sin stil med rosenblad, körsbär och fräschör i doften. Smaken är torr och medelfyllig med röda bär samt en påtaglig syra som sitter kvar länge i munnen. Den rosa färgen är kärlekens färg och det här vinet passar inför frieriet på nyår.

Druva: Pinot noir.

Passar till: Smakrika skaldjur som gärna är gratinerade.

Systembolagsnummer: 7726.

Storlek: 750 ml.

Pris: 95 kronor.