Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyansera debatten om Nuon-affären!

Annons

Maud Olofsson kritiserades av Tord Andersson i måndagens ledare.

Det har länge funnits behov av en nyansering i den debatt som varit om NUON-affären!

1. Det var under Göran Perssons S-regering som Vattenfall gavs klartecken för expansiva uppköp utomlands, något som Riksrevisionen varnade för i en rapport 2004. Vid upprepade tillfällen kritiserades S-regeringen i Konstitutionsutskottet (KU) för slapp ägarstyrning av Vattenfall. Det var sedan Vattenfalls styrelse, där hälften av ledamöterna var utsedda av Persson och där hans tidigare näringsminister Anders Sundström (S) ingick, som 2009 beslutade att köpa Nuon. Det är den styrelsen som bär huvudansvaret, även om Alliansregeringen också har ett ansvar.

Socialdemokraterna välkomnade jätteaffären på cirka 90 miljarder kronor. Energiområdet handlar om väldigt stora investeringar. Sett i det ljuset är det inte för stora summor, sa Alf Eriksson, S-ledamot i riksdagens näringsutskott. Mot den bakgrunden kan man förstå varför Björn von Sydow (S) betonade att man i KU skulle fokusera på handläggningen av affären och inte på affärens lönsamhet.

2. Maud Olofsson hade när hon tillträdde som näringsminister ambitioner att ändra ägardirektiven för Vattenfall och att ge statliga direktiv om ökad andel förnybart. Det fanns dock inte tillräckligt stöd för detta i riksdagen och i Vattenfalls ledning. Efter Nuon-affären har ägardirektiven ändrats.

3. Utifrån de ägardirektiv som gällde vid köpet av Nuon och utifrån hur energimarknaden såg ut bedömdes Nuon-affären att vara en bra affär när den genomfördes. Det konsultföretag som anlitades fann att köpeskillingen var på en rimlig nivå.

I en intervju i SR:s Ekot 19/2 2013 sa Maud Olofsson att hon varit tveksam till affären och frågat Vattenfalls ledning om de skulle klara avkastningskravet även efter ett köp av Nuon och fått svaret att det skulle gå bra.

4. Vattenfall har skrivit ner värdet av Nuon med cirka 30 miljarder SEK. Samtidigt har övriga energibolag i Europa sammanlagt skrivit ner sina tillgångar med nästan tio gånger detta belopp. Finanskrisen medförde minskad efterfråga på el. I USA används skiffergas och kolpriserna är låga. Det har bidragit till de i dag låga elpriserna. Elmarknaden är föränderlig och i framtiden kan Nuon-affären komma att betecknas som en bättre affär än vad fallet är i dag.

5. Maud Olofsson har kritiserats för hårt. Det var säkert inte lätt att stoppa affären och att gå emot ett gällande ägardirektiv, en enig styrelse och de expertutlåtanden som fanns. Att de rödgröna partierna nu efter fem år drivit Nuon-affären i KU beror naturligtvis på att det i år är valår. Detta märks även på socialdemokratiska ledarsidor.

Per Söderberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel