Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyanlända flyktingar i Grytan fick nog

Under dagen har förhandlingar skett mellan Migrationsverket och de asylsökande som ockuperat den buss de kommit till Jämtland med.

Annons

– Vi är några som nu börjat hungerstrejka, säger en av de asylsökande på bussen enligt aftonbladet.se.

Från början var det nästan 60 asylsökande som åkte buss från Malmö. Ett tiotal accepterade boendet och tre har ordnat bostad på egen hand.

Övriga vill bli körda tillbaka till Malmö.

Polis tillkallades för att avhysa ett 30-tal som vägrade kliva av bussen, men från polisens sida konstaterar man att det i så fall krävs att kronofogden kopplas in och beslutar om avhysning.

De fortsätter på nyårsdagen sin protest mot att flytta in och vägrar lämna bussen. De vill bli tillbakakörda till Malmö och känner sig lurade.

Personal från Migrationsverket har under dagen tillsammans med polis förhandlat med de asylsökande. 5 personer av de 30 som deltagit i bussen har valt att acceptera boendet som erbjuds.

Förhandlingarna kommer att återupptas under morgondagen med de kvarvarande som är missnöjda. Migrationsverket kommer inte att erbjuda någon annan placering för de ankommande personerna.

– Läget är oförändrat. De ser till att några hela tiden är kvar i bussen, sade Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket, vid lunchtid på nyårsdagen.

Från början var det nästan 60 asylsökande som åkte buss från Malmö. Ett tiotal accepterade boendet och tre har ordnat bostad på egen hand.

Övriga vill bli körda tillbaka till Malmö.

– Vi har talat om att man inte får välja vilket boende man hamnar på. Accepterar man inte det boende som Migrationsverket erbjuder får man ordna det själv, säger Sophia Öhvall Lindberg.

De asylsökande uppgav i går att de känner sig lurade av Migrationsverket.

– Ingen talade om för oss var vi skulle åka. Sen fick vi veta att vi skulle åka max 40 minuter från Stockholm och till slut hade vi åkt 15 timmar, sade en av männen på bussen till SR:s P4 Jämtland.