Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya Zelda går som på räls

/
  • Nintendofavoriten “The Legend of Zelda” är tillbaka på Nintendo DS. Den här gången kretsar handlingen kring Hyrules magiska tågnät som måste återställas för att bekämpa ondskans krafter.

Man kan säga att det nya ”The Legend of Zelda”-spelet går som på räls.

Annons

För i ”Spirit Tracks” lämnar hjälten Link hästen och båten hemma och provar en karriär som lokförare.
Vi drar i ångvisslan för att signalera att det är köpläge för alla DS-fans.

Efter det lyckade Nintendo DS-spelet ”The Legend of Zelda: The Phantom Hourglass” så är Link tillbaka för att rädda prinsessan Zelda och kungariket Hyrule igen.

Enligt Hyrules uråldriga mytologi stred andarna och demonerna mot varandra i tidernas begynnelse. Andarna lyckades försegla sina fiender i en annan dimension och lät sina krafter strömma genom landet genom ett spirituellt järnvägsnät för att förhindra att demonernas återkomst.

Men som så många gånger förr så lyckas ondskans makter, med kanslern Cole och den mystiske skurken Staven (jo, han heter så) i spetsen, bryta sigillet och röva bort prinsessan Zelda.

Zeldas ande lyckas dock smita ur kroppen och tvingas ta hjälp av den unge lokföraren Link, som är den enda som kan se henne.

Duon måste nu hitta de fyra sigillen för att återigen stärka andarnas makt, ta tillbaka prinsessans kropp och driva ut demonerna ur Hyrule.

”Spirit Tracks” är en uppföljare som utspelar sig, gissningsvis, hundra år efter händelserna i ”The Phantom Hourglass”. Vi får träffa en ny ung Link och en ättling till prinsessan från det förra spelet.

Även om Nintendo återigen använder sig av sin väl beprövade spelformel så finns det en hel del nytänkande i ”Spirit Tracks”.

Prinsessan har en mer framträdande roll och färdas ständigt vid Links sida. Hon kan dessutom hjälpa honom genom att ta över fiendens kroppar, vilket bjuder på nya pusselvarianter och samspel mellan karaktärerna.

Som titeln antyder så handlar det en hel del om att ta sig fram med tåg. Resorna påminner en del om båtturerna i ”The Phantom Hourglass” och ”The Wind Waker”, men är lite mer pusselbetonade eftersom du måste hålla dig undan demontågen som patrullerar järnvägsnätet.

Som vanligt är det templen och grottorna som är spelets stora behållning och återigen bevisar Nintendo att man är kungar av genren.

För den som spelat ”Zelda”-spel tidigare så bjuds man på välbekant problemlösning och stor uppfinningsrikedom. Veteranerna kommer kanske att tycka att spelet är lite för lätt, men som vanligt är det en resa full av äventyr, oväntade vändningar och massor av sidouppdrag för den som absolut måste klara 100 procent av spelet.

Jämfört med föregångaren så har Nintendo trimmat bort en del dödtid, vilket ger bättre flyt. Borta är momenten där man tvingades återbesöka samma miljöer i tid och otid.

Och med tanke på hur väl man använder pekskärmens möjligheter så är kontrollen klockren i alla sin enkelhet.

Ska du bara köpa ett DS-spel i år så är ”The Legend of Zelda: Spirit Tracks” ett gott val. Nintendo har återigen lyckats förnya sin stora flaggskeppsserie, samtidigt som man behåller alla de välbekanta elementen och karaktärerna fansen älskar.

Mer läsning

Annons