Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya vindar i Berg

Möjligheten att införa lagen om valfrihet i vården (lov) blev den första prövningen för Bergs fullmäktige.

Att det inom den nya vänster-centermajoriteten råder delade meningar i frågan är ingen nyhet: Socialdemokraterna är emot kundsvaltanken medan Centerpartiet ställer sig positiva. Vad som däremot överraskade var att Moderaterna valde att följa S-linjen när fullmäktige debatterade saken på tisdagen. Utfallet av omröstningen visar att dessa så kallade valfrihetsreformer inte bara handlar om ideologi.

För små kommuner kan det fria valet bli blott en illusion där en utförare tar över en annan utförares uppgifter. Underlaget är för litet för att få ekonomi i de små och lokala initiativen. Resultatet blir ett nollsummespel – med skillnaden att vi får en förskjutning i det demokratiska inflytandet över vården och omsorgen. Bara en riktigt inbiten centerpartist kan se fördelarna med en sådan ordning.