Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya vargvalpar i Jämtland är troligtvis döda

Nya vargar föddes i Jämtlands län i början av maj. Men vad som hänt med valparna efter födseln vet ingen.

Annons

Vargar har inte fötts i Jämtlands län på många år. Men med stor sannolikhet skedde det i våras. Det berättar naturvårdshandläggare Linda Ersson som arbetar på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Föryngringen har i så fall skett i det så kallade Tandsjöreviret som även sträcker sig in i Dalarnas län. Eftersom varghonan har en sändare på sig så vet man var hon befann sig under våren.

– Man har sett att hon legat på samma ställe under maj månad och troligtvis har hon då fött ungar, säger Linda Ersson.

Men vad som hänt med vargvalparna därefter är osäkert.

– Vi vet inte om de var dödfödda eller om de förorsakats på något sätt men de bedöms inte vara i livet, säger Linda Ersson.

Vargföryngringar sker normalt i Sverige varje år men att det inträffar i Jämtlands län är mycket ovanligt. Linda Ersson kan inte dra sig till minnes när det hände sist.

– Det har inte skett de senaste år i alla fall.

Hon säger att det den här tiden på året är mycket svårt att bedöma hur många vargar som finns i länet. När snön kommer blir det lättare att via spårning avgöra förekomsten av varg. Förutom det vargpar som finns i Tandsjöreviret så besöks länet ibland av vargar från två revir som i huvudsak ligger i Gävleborgs län.