Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya vandringsleder ska locka fjällvandrare till Åre

I går invigde Åre sitt nya nät av vandringsleder: 20 nymärkta, natursköna leder på och runt Åreskutan. Samtidigt inleder Svenska Turistföreningen, STF, ett nytt samarbete med Åre.

Destinationsbolaget Åreföretagarnas satsning på vandringsleder tillsammans med STF beskrivs som ett sätt att göra Åre mer åretruntbetonat, samtidigt som man knyter an till Åreturismens rötter.

– STF arrangerade vandringar här i Åre även för 100 år sedan. STF har en lång och stor erfarenhet av vandringsturism och vi ser fram emot att möta massor av Årebesökare och förhoppningsvis nya medlemmar, säger Mattias Grapenfelt, som är destinationschef för STF Mittsverige.

Lederna är lättillgängliga och ligger inte långt från byns bekvämligheter, vilket Åreföretagarnas VD Lars-Börje ”Bulan” Eriksson också påpekar i ett pressmeddelande.

- Vi vill erbjuda något för den fjällängtande gästen som vill ha vildmark och frihet kombinerat med vita lakan. I Åre kan du göra en fjällvandring på våra leder kring Åreskutan på dagen, sedan gå på SPA och därefter avsluta dagen med en trerätters innan du bekvämt somnar på hotellet, säger han.

De 20 lederna varierar i längd från 1,2 till 24 kilometer. De utgår alla från platser mellan Duved i väster och Björnen i öster. En del hinner man gå på 20 minuter medan andra är heldagsturer. Man ger också ut nya kartor och ledbeskrivningar lagom till invigningen.