Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya uppgifter om mutskandalen – Mutorna värda 4 miljoner kronor

Kriminalchefen misstänks ha tagit emot mutor för minst 4 miljoner kronor. En del av pengarna är knutna till uppdrag som gjorts i samband med planeringen av fängelset i Östersund. Det skriver tidningen DN.

LT har tidigare berättat om den stora muthärva som just nu håller på att utredas inom både Kriminalvården och Riksenheten för korruption. Det handlar alltså om en högt uppsatt chef som misstänks för att ha tagit emot mutor från företag som utfört uppdrag åt myndigheten.

I maj i år häktades den nyligen pensionerade chefen misstänkt för både mutbrott och trolöshet mot huvudman. Han släpptes senare efter att polisen förhört honom och säkrat viktig bevisning. Åklagaren, Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption, har tidigare bekräftat för LT att han anser sig ha starka bevis för att chefen tagit emot mutor i miljonstorlek. Däremot krävs det enligt Stetler mer utredning för att fastställa om kriminalchefen också misskött sitt arbete på grund av mutorna.

Den uppsatte chefen har varit starkt involverad i planeringen inför fängelsebygget i Östersund, men också fängelsebyggena i Haparanda och Härnösand. Projekt som de olika företagen varit inblandade i.

En artikel i DN berättar att åklagarens utredning visar att det rör sig om cirka fyra miljoner kronor som kriminalchefen har tagit emot. En del i kontanter men han misstänks också ha fått ett fritidshus uppfört åt sig vars värde beräknas till cirka 2,5 miljoner kronor. Kriminalchefen har även låtit sig bjudas på en USA-resa av ett företag.

Åklagaren väntas inte väcka åtal förrän tidigast i början av 2011.