Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya texter hittar en scen

Om tystnaden som faller över ett par i juletid. Om Beyonces platta mage och verkliga problem. På tisdag möter Marcus Källströms och Manda Stenströms texter publiken i en reading på Exercishallen Norr i Östersund.

Det var för ett år sedan som Marcus Källström fick upp ögonen för "Ny text". Då var han själv en av skådespelarna som i en reading framförde nyskrivna utvalda texter. 

– Att få höra någon annan läsa ens text är jätteroligt, när man får se och höra den kan man hitta vägar att snickra till den lite mer, säger Marcus Källström. 

"Ny text" är ett samarbete mellan Riksteatern, frigrupper och teaterföreningar ute i landet – i Jämtlands län med Jämtlands kulturkompani, Östersunds teaterförening och Bräcke teaterförening.

Syftet är att hitta nya röster som skriver för scenen. Efter readingen väljs vissa texter ut till dramaantologin Ny text – volym 7. En av texterna får också ett utvecklingsstipendium på 50 000 kronor och alla erbjuds textworkshop med Riksteaterns dramaturg Isa Schöier. 

Marcus Källströms text "Jultid i nutid" utspelar sig hos ett par med utflugen dotter som för första gången ska fira jul själva. Tystnaden infinner sig. 

– Det visar sig fort att de inte har något gemensamt med varandra, säger han.

Mannen slötittar på krabbfiske på tv, kvinnan går ut på facebook – där hon förstår att de uppfattas som julfamiljen nummer ett och börjar fuska till den perfekta facebookjulen. 

Marcus Källström har skrivit mycket men har oftast själv varit den som satt upp sina texter:

– Jag hoppas att någon ska få upp ögonen för den och vilja sätta upp den, säger han. 

Manda Stenström är uppvuxen i Undersåker och går nu tredje året på Malmö Teaterhögskolas dramatikerlinje. Hon har bland annat skrivit "om har ju allt" och "Let’s get this party started" som båda spelats i Östersund. Hennes text "Överlevarna" är ett utdrag ur ett längre verk och tänkt som hörspel:

– Den går ut på att jag presenterar en radda i-landsproblem, helt vanliga problem som jag har eller som att Beyonce gnäller över att hennes mage inte är platt. 

– Jag straffar henne och en del helt vanliga människor och jag gör det hårt – alla dör. 

Hon vill ställa frågan om huruvida i-landsproblemen går att jämföra med u-landsproblem och om de ens borde tas på allvar.

Manda Stenström har varit uttagen till "Ny text" en gång tidigare, 2008:

– Då betydde det typ allt i hela världen, främst för att jag kom in på Biskops-Arnö 2009 tack vare den texten. Det var en stor merit, jag hade aldrig skrivit dramatik innan. 

Mycket har hänt sedan 2009, nu skriver hon på sin examenspjäs och funderar på om hon ska ge sig ut i en frilanstillvaro eller fortsätta två år till på skolan. Men att bli uttagen till "Ny text" är fortfarande kul: 

– Skulle jag få utvecklingsstipendiet skulle det betyda hur mycket som helst, säger hon.