Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya tag för att tillstyrka vindkraftsanläggningar

Politikerna i Härjedalen tar nu omtag när det gäller tillstyrkandet av vindkraftsexploatering på Skaftåsen och Åndberget i Lillhärdalsområdet och förslaget till nästa fullmäktigesammanträde är att beslutet ska vara tummen upp för vindparkerna.

Efter en bakläxa i förvaltningsrätten som ogiltigförklarade kommunens förra tillstyrkande har nu ett snabbt förfarande för att kunna lämna ett godkännande inletts. I de förberedande instanserna före fullmäktige har yrkanden på att kommunen tillstyrker vindparkerna fått gehör.

Oppositionsrådet Benny Tronsson (M) är dock av en annan åsikt.

– Vi har inom kommunen tagit fram en översiktsplan, som visserligen bara är rådgivande, där det inte ska ges utrymme för dessa nämnda exploateringar. Vi har i den berett för omkring 120 vindkraftverk i Härjedalen och det var något vi var överens om, säger Benny Tronsson.

– Om vi inte ska följa de planer som vi tagit fram genom ett gediget arbete så är det ju egentligen ingen mening att lägga något jobb på att göra dessa.

Benny Tronsson tycker att det är att gå väldigt gent när kommunfullmäktige föreslås ge ett nytt tillstånd.

– Det riktiga vore i sådana fall att göra om arbetet med översiktsplanen, påpekar Tronsson.

Den fördjupade översiktsplan som kommunfullmäktige antog för vindkraft i södra och östra delarna av Härjedalen klubbades igenom 2010 och i denna finns inte några vindkraftsanläggningar på Skaftåsen och Åndberget.