Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya tag för att öka intresset för skogen

Skogen har alltid varit och är fortfarande en av de stora basnäringarna i Härjedalen. Nu ska fler unga slussas in i de jobb som skogsnäringen behöver.

– Det är viktigt att få fler att intressera sig. När det gäller många arbeten inom skogsbruket står man inför pensionsavgångar och det behövs personal, säger Martin Södergårds som är utvecklingsstrateg på kommunens näringslivskontor.

För en vecka sedan anordnades Skogens dag i Oltjärn, Hede, för kommunens alla 9:e klassare. Bakom arrangemanget stod kommunens Näringslivsavdelning och högstadieskolor i samverkan med Skogsstyrelsen, skogsnäringen och Arbetsförmedlingen.

– Syftet är dels att knyta skolverksamheten närmare en av Härjedalens basnäringar, men även att med denna alternativa undervisningsform få eleverna att lära sig mer om den natur som omger oss, säger Martin Södergårds.

Även de geografiskt närmaste naturbruksgymnasierna från Ås, Älvdalen och Ljusdal fanns representerade för att informera om vad de har att erbjuda. Viktigt med tanke på elevernas gymnasieval i början av 2015.

Många ville testa de skördar- och skyttesimulatorerna som Älvdalen samt Ljusdals naturbruksgymnasium hade med sig. Här fick eleverna på ett verklighetstroget sätt fälla träd och skjuta vilt.

– Ett utmärkt tillfälle att visa upp vår utbildning. Det är viktigt att marknadsföra sin skola, säger Olle Gunnarsson, lärare i Ljusdal.

Han hade med sig de fyra härjedalseleverna Wiktor Olsson, Funäsdalen, Konrad Ljungberg, Långå, Joakim Johansson, Lillhärdal och Daniel Vestlund från Vemhån. Kvartetten intygade att de gjort ett bra val när de tog utbildningen.

Ute i skogen fanns olika stationer där eleverna fick information och fick prova på virkesmätning, skogsplantering och naturvård. De besökte även en avverkningsplats där det var full fart på skotare, skördare och virkesbilar.

Marie Hjort och Mimmi Persson berättade om naturvård som har blivit en allt viktigare del i skogsnäringen. Mimmi är naturvårdsstrateg på Svea Skog och Marie är virkesköpare vid Veda skog. Två bra exempel på att skogsjobben inte bara är för skogsintresserade killar.

– Bra att det finns olika arbetsuppgifter, jag kan mycket väl tänka mig att bli virkesköpare eller skogsplanerare, säger Ebba Modin som går i nian på Sonfjällsskolan i Hede.