Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya steg för snabba och pålitliga kommunikationer

Vi svenskar är ett teknikälskande folk, och vi är många som snabbt har tagit till oss den mobila tekniken. På väldigt kort tid har vi vant oss vid att kunna ha tillgång till alla tjänster och all information vi behöver, bara en knapptryckning bort.

Vår och Centerpartiets inställning är glasklar: Sverige ska ha bredband och mobiltäckning i världsklass, i hela vårt land. Vi ska ha mobilnät som täcker allt mer av Sveriges yta, men vi ska också ha mobilnät som har kapacitet och räcker till i våra städer när allt fler vill använda mobiltelefonin allt mer.

De senaste åren har Centerpartiet och hela Alliansregeringen varit väldiga tydlig med att mobiloperatörerna har ansvar att se till så att de kan leva upp till de löften som de har gett. Har man lovat bra mobiltäckning, så är man också skyldig att ordna det. Och därför är det både rimligt och välkommer att de stora mobiloperatörerna nu lovat att mångmiljardsatsa på att bygga ut sina nät. Den utbyggnaden är efterlängtad av alla hårt prövade mobilkunder i landet.

Men det finns också sådant som andra kan göra, däribland kommunerna. Just därför fattade regeringen under sitt sammanträde i Almedalsveckan beslut om att ge Post- och Telestyrelsen i uppdrag att utreda förutsättningarna för att börja använda så kallade samhällsmaster i Sverige, i syfte att påskynda mobilnätsutbyggnaden i de delar av landet där investeringarna annars kanske inte blir av. Det finns många kommuner som t.ex. äger byggnader, dit det redan finns både el och fiber framdraget, där man snabbt skulle kunna erbjuda mobiloperatörer att, på lika villkor, få installera basstationer eller annan utrustning som kan förbättra mobiltäckningen och deras nät. Vilket innebär att kommunerna på ett snabbt sätt och till en väldigt liten kostnad skulle kunna bidra till att deras medborgare för bättre mobiltäckning och snabbare mobilt bredband.

Tanken är inte att kommunerna ska ta över mobiloperatörernas roll, utan att titta på hur vi kan använda samhällsmaster som ett komplement till den marknadsmässiga utbyggnaden. Sådana samhällsmaster skulle kunna spela stor roll inte minst i de områden, kommuner eller kommundelar där man idag har dålig mobiltäckning, och där någon marknadsmässig utbyggnad kanske aldrig kommer att ske.

För att hela Sverige ska ha bra förutsättningar för företagande, stark utvecklingskraft och god tillväxt krävs det bra mobiltelefoni. Med det här beslutet tar Centerpartiet och hela Alliansen nya steg för att hela Sverige ska ha tillgång till snabba och pålitliga mobila kommunikationer.

Anna-Karin Hatt, it- och energiminister (C)

Eva Hellstrand, regionrådskandidat (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel