Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya stadionläktaren ska rymma 6 000 åskådare

/
  • Östersunds skidstadion uppgraderas. Här ser vi den senaste satsningen – en 19 trappsteg hög läktare, som byggs ovanpå den stora läktaren. Konstruktionen kommer totalt att svälja cirka 6 000 åskådare (4 000 + 2 000).  Foto: Olof Sjödin

Uppgraderingen av Östersunds skidstadion fortsätter. Senaste och kanske mest synliga satsningen är den nya läktaren. Slutbesiktning blir 1 december – två dagar innan VC-premiären ...

Annons
Stadion får en ansiktslyftning på flera områden. Fler vallabodar, mer belysning ute i spåret, permanenta kommentatorshytter och så då den nya läktaren. Totalkostnad: 10 miljoner kronor.
Den nya läktaren är kanske det mest iögonfallande. Förbipasserande kan redan i dag se de grå betongfundamenten som reser sig upp mot himlen. Plötsligt börjar Sveriges största skidskyttestadion att se ut som en toppmodern internationellt arena.
De två läktarna kommer totalt att svälja 6 000 åskådare. Den undre och större är uppbyggd av 32 trappsteg, den övre blir 19 trappsteg hög.
– Kommentatorshytterna kommer att byggas upp ovanpå den nya läktaren. Det blir en jättefin vy över vallen, säger Gun Fahlander, koordinator för världscuppremiären i Östersund.
Är den nya läktaren ett måste?
– Ja, det känns för lite att ha en läktare som bara tar 3 500–4 000 åskådare. Nu blir det totalt runt 6 000 personer som kan stå på läktaren.
Ett utbyggt stadion med omfattande publikutrymmen är ett måste enligt Fahlander.
– Vi vet att folk vill stå på stadion och komma så nära åkarna som möjligt. Stadion är hjärtat på hela anläggningen.
Gun Fahlander är optimistisk inför VC-premiären, 3–7 december. Denna sinnesstämning har accelererat av att det redan en månad innan tävlingarna, finns intresse från olika landslag att komma till Östersund.
– Det har ringt från fem olika länder, till exempel Slovenien, Ryssland och naturligtvis även från Sverige. De undrar om det finns snö och om det går att komma hit tidigare och träna. Det är kul, men vi kan inte lova något, säger Gun, som tidigare tippat att det kan bli 32–34 nationer som kommer till Östersund.
Är det snöbrist i Europa?
– Jag tror inte det finns snö på något annat ställe. Hochfilzen, som ska ha två världscuptävlingar direkt efter vår, har ingen snö. Det har däremot chans att hämta snö från en glaciär i närheten.
Östersund har dock ett lager av det vita guldet. I lördags gick snökanonerna för fullt på stadion.
– Det känns jättebra. Vi har också sparat snö sedan i fjol. I dag (måndag) ska vi täcka bort allt spån och börja lägga ut på stadion och längs banan. Det tar cirka en vecka.
Fotnot: VC-premiären i Östersund omfattar tre tävlingar; Distans, sprint och avslutande jaktstart.

Mer läsning

Annons