Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya stadionläktaren reser sig mot skyn

/

Uppgraderingen av Östersunds skidstadion fortsätter. Senaste och kanske mest synliga satsningen är den nya läktaren. Slutbesiktning blir 1 december - två dagar innan VC-premiären...

Annons
Konturen av det nya bygget börjar bli allt mer synlig. Den nya och mindre läktaren byggs direkt ovanpå den stora.
De grå betongfundamenten reser sig upp mot himlen och ger en maffig bild över Östersunds skidstadion. Plötsligt börjar Sveriges största skidskyttestadion att se ut som en toppmodern internationellt arena.
De två läktarna kommer totalt att svälja 6 000 åskådare.
- Kommentatorshytterna kommer att byggas upp ovanpå den nya läktaren. Det blir en jättefin vy över vallen, säger Gun Fahlander, koordinatior för världscuppremiären i Östersund.
Är den nya läktaren ett måste?
- Ja, det känns för lite att ha en läktare som bara tar 3 500 eller 4 000 åskådare. Nu blir det totalt runt 6 000 personer som kan stå på läktaren.
Fahlander säger att den vanliga skidskytteåskådaren inte vill stå ute i skogen eller längs banan.
- Vi vet att folk vill stå på stadion och komma så nära åkarna som möjligt. Stadion är hjärtat på hela anläggningen.
Gun Fahlander är optimistisk och förväntansfull inför VC-premiären, 3-7 december. Redan nu finns det intresse från olika nationer att komma till Östersund.
- Det har ringt från länder som från Slovenien, Ryssland, från Sverige naturligtvis och även från två andra länder. De undrar om det finns snö och om det går att komma hit tidigare och träna. Men vi kan inte lova något.
Är det snöbrist i Europa?
- Jag tror inte det finns snö på något annat ställe. Hochfilzen, som ska ha två världscuptävlingar direkt efter vår, har ingen snö. Det har däremot chans att hämta snö från en glaciär i närheten.
Östersund har dock ett lager av det vita guldet. I lördags gick snökanonerna för fullt på stadion.
- Det känns jättebra. Vi har också sparat snö sedan i fjol. I dag (måndag) ska vi täcka bort allt spån och börja lägga ut på stadion och längs banan. Det tar cirka en vecka.

Fotnot: VC-premiären i Östersunds omfattar tre tävlingar; Distans, sprint och avslutande jaktstart. Ett tidigare tips är att det kan bli 32-34 nationer.

Mer läsning

Annons