Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya skolor i Ås kostar över 100 miljoner kronor

Bygget av de nya skolorna i Ås kommer att bli betydligt dyrare än Krokoms kommun tidigare räknat med. Kostnaden beräknas i dag till över 100 miljoner kronor. Men skolorna blir så kallade lågenergihus som ska spara pengar på sikt.

Annons

Krokoms kommun har tidigare beslutat om två stora skolprojekt i Ås. Dels en stor om- och tillbyggnad av Ås skola och dels en helt ny skola i Sånghusvallen.

– Det handlar helt enkelt om ett större behov kopplat till den expansion som sker i Ås och södra Ås, säger Ulrik Ottosson som är kommunens projektledare för om- och tillbyggnaden av Ås skola.

Ås skola ska utökas med 2 700 kvadratmeter. Det handlar bland annat om klassrum, grupprum, bibliotek och en ny matsal. En yta på 1 400 kvadratmeter av den befintliga skolan ska renoveras. Bygget beräknas komma igång så snart kommunen har beslutat vilken entreprenör som ska få uppdraget.

– Byggstart beräknas till början av maj. Jag sitter just nu och håller på att utvärdera anbuden, säger Ulrik Ottosson.

Det står nu klart att kalkylen för skolprojekten måste ändras eftersom kostnaderna ökat. När det gäller skolan i Ås låg budgeten tidigare på 55,7 miljoner kronor, i dag beräknas kostnaderna bli cirka 69 miljoner kronor. Den nya skolan i Sånghusvallen har tidigare beräknats kosta cirka 30 miljoner kronor, en kalkyl som även den kommer att behöva räknas upp ett antal miljoner kronor.

Kenneth Karlsson är chef för kommunens samhällsbyggnadsförvaltning och han berättar att det främst handlar om tre faktorer som gjort att kostnaderna har ökat. En av orsakerna är föråldrade kalkyler.

– De budgetramar som satts upp har några år på nacken och kostnaderna har därför behövt räknas upp till dagens nivåer. Det är en sak att sitta med siffror och schabloner. Nu när vi kommunicerat med marknaden så har vi lite mer fakta i målet, säger han.

En annan orsak till fördyringen är att planerna på en tillbyggnad av Ås skola har utökats med cirka 200 kvadratmeter jämfört med ursprungsritningarna. Det tredje skälet till att skolorna kommer att bli dyrare är att de ska bli så kallade lågenergihus.

– Vi har valt att bygga lågenergihus i stället för att bygga konventionellt. Det blir i och för sig dyrare men vi funderade över om det inte var bättre att bygga smart på en gång och få en lägre driftskostnad, säger Kenneth Karlsson.

Han berättar att energiåtgången för husen beräknas bli bara en fjärdedel av den som skulle varit i ett hus byggt på traditionellt sätt. För Ås skola beräknas den dyrare byggkostnaden vara intjänad på tio år i och med lägre driftskostnader för skolan.