Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya rutiner för barn med pacemaker ska minska risken för felbehandling

Nu ska det till nya och tydligare riktlinjer i samarbete mellan Barnmottagningen och Medicinmottagningen för barn och ungdomar med pacemaker.

Detta sedan en pojke med medfödd retledningssjukdom i hjärtat fått fel på sin pacemaker årsskiftet 2007/2008, vilket inte upptäcktes förrän vid en kontroll i mars 2009.

Händelsen har nu anmälts till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Pojken har gått på kontroller dels via Barnhjärtenheten, Akademiska sjukhuset i Uppsala, dels via Barnmottagningen och Medicinmottagningen på Östersunds sjukhus.

Barnmottagningen har utfört kliniska kontroller samt ultraljudsundersökning av hjärtat medan kontroller av pacemakerfunktionen skett vid Medicinkliniken.

När pacemakerfunktionen kontrollerades i Östersund i december 2007 var allt utan anmärkning. Nästa kontroll gjordes mars 2009 och då upptäcktes att pacemakerfunktionen varit påverkad sedan årsskiftet 2007/2008.

Det blev bytt till ny pacemakerdosa och elektroder i Uppsala våren 2009, varefter funktionen har varit utan anmärkning.

Nu har det konstaterats att orsaken till att den felaktiga funktionen inte upptäcktes tidigare är att informationen mellan Uppsala och Östersund inte har varit fullständig. Sjukhusen har helt enkelt litat för mycket på varandra.

Nu ska riktlinjerna bli tydligare. Bland annat ska barn och ungdomar med pacemaker kallas till tätare kontroller om batteritiden håller på att ta slut, om patienten håller på att växa ur sin pacemaker eller av andra specificerade skäl.

Vidare ska patienten kallas för regelbundna kontroller oavsett om det finns annan kontakt med annat sjukhus parallellt.