Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya rön om elitskidåkare och astma

Det finns inget samband mellan luftrörsbesvär och överkänslighet i luftrören hos svenska elitåkare.

Det visar en studie från Östersunds sjukhus.

– En skidåkare på elitnivå andas in upp till 200 liter kall torr luft per minut under träning och tävling, säger Nikolai Stenfors som genomfört studien på lungkliniken i Östersund, i ett pressmeddelande.

– Precis som kroppen ibland säger ifrån och blir övertränad av långvarig, hård fysisk träning är det rimligt att luftrören i perioder ”protesterar”. Luftrörssymptom hos elitåkare kan helt enkelt vara en normal försvarsmekanism mot extrem belastning.

Han menar att enbart luftrörs- eller andningsbesvär hos elitskidåkare inte kan användas för att ställa diagnosen ansträngningsutlöst astma, utan misstanken måste bekräftas med objektiva test.

Vid testerna ska individernas luftrör provoceras med hjälp av exempelvis torr luft eller andra retande medel. Det får luftrören att dras samman.

Objektiva test på ansträngningsastman måste också kunna uppvisas för att idrottaren ska få använda vissa astmaläkemedel i samband med sitt idrottsutövande.

Studien vid Östersunds sjukhus undersökte förekomsten av luftrörsbesvär hos vuxna svenska elitskidåkare och skidskyttar med och utan tidigare påvisad ansträngningsutlöst astma.