Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya regler till ömsesidig nytta

Annons

En ny myndighet som ska hjälpa kommunerna att upphandla låter kanske inte så upphetsande. Men det är bland annat vad Socialdemokraterna nu föreslår i några välkomna förslag.

Dagens läge är inte bra. Sedan första juli sköts upphandlingsstödet till kommunerna av Konkurrensverket. Samma verk, ökänt för sin marknadsliberala tolkning av dagens regelverk, ska sen också övervaka hur upphandlingarna sköts.

Inga sociala hänsyn här inte. Krav på kollektivavtal inte alls. Miljömässighet, knappast. Lägsta pris är det som gäller. Fast inte lägsta pris för kommunerna, som sitter fast i ett övermåttan krångligt regelverk som inte sällan gör upphandlingar dyrare än de skulle behöva bli.

Två företagsekonomer, Sven Siverbo och Tobias Johansson, menar på DN Debatt att kommunerna i många fall gör bäst i att undvika upphandlingar eftersom de i ”mjuka verksamheter” kräver en övervakningsapparat som tar bort tänkta vinster. Det är säkert korrekt.

Till stor del är förstås verket såväl som alla andra bundna av det EU-regelverk som så här långt varit övermåttan marknadsliberalt. En annan faktor är den tolkning våra kommuner gör.

Det har på senare år visat sig, inte minst tack vare S-märkta kommuners aktivitet, att mycket mer är godkänt än vad de flesta jurister vågat testa.

Till det goda hör också att EU-parlamentet nyss sett till att lätta upp en del av det rigida regelverket. En svensk lagstiftning utifrån den bör se till ömsesidig nytta och alltså till mer än bara det bästa för enskilda företag.

Sossarnas förslag är att tillsammans med Sveriges Kommuner och landsting lägga fast det nya rättsläget så att alla vet vilka krav som kan ställas från kommunernas sida. Till detta vill sossarna lägga ett sysselsättningskrav. I Örebro tar man in praktikanter från det miljonprogramsområde som är på väg att rustas upp. Det hela låter klokt.