Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya regler – ökade problem

Så glad jag blev när jag såg att moderaterna Tomas Tobé och Saila Quicklund bekymrade sig över de utländska bärplockarnas situation. Om ni menar allvar kan ni försöka påverka er egen kollega, migrationsminister Tobias Billström. Han har hittills varit obekymrat döv i den här frågan.

Det här är ett större problem än kaoset runt de gästande bärplockarna som vi ser varje sommar. Detta pågår varje vecka året runt. Arbetare som tjänar 20-40 kr timmen, bor på byggarbetsplatsen eller i uttjänta gamla minkstallar, i en möglig husvagn vid gödselplattan bakom lagården. Arbetare som drabbas av arbetsplatsolyckor, ofta med dödlig utgång.

De nya regler som regeringen införde för två år sedan fungerar inte och har dessutom kraftigt ökat problemen med gästarbetare som luras hit till dåliga löner och arbetsvillkor. Om de protesterar riskerar de att bli av med jobbet och utvisas. De är fullständigt beroende av arbetsgivaren och ofta väldigt rädda.

Ett städbolag säger upp 30 anställda och söker därefter om tillstånd att importera utländsk arbetskraft. Är det någon som inbillar sig att orsaken är brist på arbetskraft i Sverige? Hur ska företag som sköter sig, betalar avtalsenliga löner och satsar på bra arbetsmiljö kunna konkurrera? Social dumpning är vad det är.

Arbetare från andra länder är välkomna hit, men vi kräver att de ska behandlas värdigt och att lika lön för lika arbete gäller. Vi vill att man ska kunna säga nej om skälet till att importera arbetskraft uppenbarligen är lägre löner, sämre arbetsvillkor och dålig arbetsmiljö. Vi vill att tillstånden prövas mot behovet och att berörda myndigheter, som till exempel skattemyndigheten, får mer resurser att granska dessa företag som cyniskt utnyttjar andra människor.

Karin Näsmark

Ordförande i LO-distriktet i Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel