Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya regler gör Björgen större än Stenmark

Det internationella skidförbundet förändrar sina regler. Nu har även etappsegrar under tourer fullvärdig världscupstatus.
Det innebär att Ingemar Stenmark inte längre är den idrottsman som har flest segrar i de världscup-tävlingar som gått i skidförbundets regi. I stället är Marit Björgen segerrikast i världscuphistorien.

Annons

Det är norska NRK som avslöjar förbundets regeländring, som ska räknas retroaktivt.

En förändring som får de norska längdstjärnorna att förbättra sina resultat i historieböckerna.

Marit Björgen, som är gravid och inte tävlar alls i vinter, fick se sin meritlista förbättras med 27 segrar, från 75 till 102.

Därmed passerade Björgen Ingemar Stenmark med bred marginal. Stenmark vann 86 världscuptävlingar.

Dessutom är också alla tiders främste världscupsegrare, skidskytten Ole Einar Björndalen, passerad med bred marginal. Björndalen står på 95 triumfer

Petter Northug blir också en vinnare i statistiken. Han är nu bokförd för 36 segrar, vilket är sex bättre än Gunde Svan.

Polskan Justyna Kowalczyk har ofta åkt bra i Tour de Ski och hennes etappsegrar genom åren gör nu att hon sammanlagt passerar Björn Dählie och är näst bäste världscupåkare genom tiderna efter Marit Björgen.

Läs mer om skidor:

Talangfull skidfamilj har flyttat till länet – tog tre segrar i Vålåskidan

Skidguiden med alla tider för helgens världscup i skidgrenarna

Stina Nilsson på pallen igen

Åsarnas alla bragder i exklusiv bokform