Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya regler äventyrar säkerheten – dementa får inte längre låsas in

Enligt nya regler från socialstyrelsen får inga former av tvång längre förekomma inom äldrevården. Åtgärder som inte längre är tillåtna från den första juli är bland annat inlåsning, användning av sänggrindar, bälten och andra frihetsberövande åtgärder.

– Reglerna kan äventyra säkerheten för de äldre, säger personalansvariga.

De nya reglerna från socialstyrelsen, där det inte längre är tillåtet med inlåsning och andra tvångsmedel, har orsakat stor förvirring, inte minst bland olika äldreboenden inom kommunerna. De nya bestämmelserna gäller från den första juli i år. I reglerna står det att lås, larm, sänggrindar, bälten och andra tvångsåtgärder som kan frihetsberöva personer bara får användas om patienterna själv går med på det.

– De nya bestämmelserna är märkliga och olyckliga, tycker Majvor Jönsson som är arbetsledare för äldreboendet i Hällebo i Offerdal. Skulle jag låta de 54 boende vi har här gå ut själva när de vill skulle bara en handfull av dem återvända. De övriga skulle vi få leta efter i skogar och på andra ställen eftersom de flesta är svårt dementa och inte kan ta vara på sig själva. Vi har kodlås på dörren så att de som är så pass klara att de kan lära sig koden också får gå ut som de vill. Problemet är att de också kan släppa ut sina kamrater som inte hittar tillbaka.

– När det gäller bälten, exempelvis på rullstolarna, så är det inte vi inom personalen som bestämmer när de ska användas utan det är på inrådan av läkare.

Majvor Jönsson har svårt att förstå vad socialstyrelsen vill med sina nya regler.

– Vi jobbar hela tiden med att förbättra säkerheten och tryggheten. Nu känns det som om de här reglerna kommer att försvåra den biten för oss istället. Även de anhöriga till våra boende kommer att känna sig mer osäkra. Det är en trygghet både för de boende och för personalen att det finns lås på dörrarna.

Även enhetschefen på äldreboendet Västervik på Frösön, Eva-Li Berglund, ställer sig frågande varför socialstyrelsens nya regler nu dyker upp.

– Jag har visserligen inte hunnit sätta mig in i vad reglerna säger, men när det gäller inlåsning av våra boende så får de som klarar att läsa koden och knappa in den gå ut själva. Andra får sällskap av personal eller anhörig när de vill gå ut.

Enligt socialstyrelsen är anledningen till de nya reglerna för att tvångsåtgärderna, som tidigare har tillämpas, inte haft stöd i lagen.

– De förbjudna åtgärderna har i alltför stor utsträckning använts som intäkt för att låsa in och använda tvångsåtgärder mot enskilda personer, säger Anders Printz, som är avdelningschef på socialstyrelsen.

Socialstyrelsen menar att medel inte får användas i syfte att frihetsberöva en person, men däremot som skydd eller hjälpmedel då den enskilde själv medger.

– Personer med demenssjukdom bor och får vård och omsorg i ett särskilt boende eftersom de inte klarar sig själva. De behöver vård och omsorg dygnets alla timmar. Därför är det viktigt att ledningen i kommuner och landsting säkrar att det finns tillräckligt med resurser för en god och säker vård, att personalen har rätt kompetens, säger Anders Printz.

Socialstyrelsen kommer inom kort skriva till kommunerna för att informera om vilka regler som kommer att gälla framöver.