Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya poliskameror scannar din nummerskylt

Polisbilarna ska automatiskt registrera skyltar och nya fartkameror är på väg.

Under hösten ska kameror installeras i polisbilar runtom i landet som läser av registreringsskyltar. Tanken är att kamerorna ska känna igen avställda, bristfälliga eller efterlysta bilar och på så sätt göra polisens arbete enklare sedan skattemärket på registreringsskyltar togs bort 2010.

Kamerorna ska installeras i 100 polisbilar runtom i landet. Så även här i Jämtland.

– De fasas in i takt med att fordonen byts ut, säger Anders Könberg som är chef för trafikenheten på Jämtlandspolisen.

Systemet heter Automatic Number Plate Recognition (ANPR) och finns redan i till exempel Storbritannien. Där sparas uppgifterna om bilarna som registreras men så ska det inte fungera i Sverige. På grund av integritetsskäl försvinner uppgifterna efter en träff.

– Som det är nu ropar man upp registreringsskylten i radion och då slås det mot ett register, säger Anders Könberg.

– Nu sker det automatiskt.

Han har förtroende för systemet så länge tekniken fungerar.

LÄS MER: Polisens nya system ANPR

Samma inställning har han till hastighetskameror längs vägarna. Just nu finns 1 000 hastighetskameror i Sverige och Trafikverkets plan är att sätta upp 500 ytterligare fram till slutet av 2015.

– I Jämtland är vår trafikintensitet så pass liten att jag tror det kan sluta med kanske en kamera i länet, säger Anders Könberg.

Han säger att den i så fall antagligen kommer att sättas upp på E45 mellan Hammerdal och Strömsund.

– Där har man projekterat men jag kan inte med säkerhet säga att det blir av just där, säger Anders Könberg.

En hastighetskamera i länets norra delar skulle enligt honom passa bra då det sedan tidigare finns i övriga väderstreck från Östersund räknat.

Hastighetskamerorna Sverige styrs från Kiruna. De är inte påslagna dygnet runt utan i stället någon timme i taget. Arbetsbelastningen skulle annars bli för stor.

– Jag tycker att det är smakfullt eftersom polisens syfte inte är att dela ut böter utan att förebygga skador och dödsfall i trafiken, säger Anders Könberg.

– Kamerorna har en lugnande effekt och sänker medelhastigheten, vilket är det viktigaste.