Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya översvämningar: "Något måste göras akut"

Vattenmassorna dränkte Strömsund igen vid tisdagens skyfall. Räddningstjänst och kommun arbetade för att hålla undan vattnet:

– Nu måste vi sätta oss ned och diskutera vad som akut måste göras, säger Roger Ericsson vid Strömsunds kommun.

Annons

Skyfallen avlöste varandra och dränkte Strömsund igen om tisdagkvällen. Räddningstjänsten fick kallas in för att få undan vattnet vid Granenhuset och också vid Sporthallen, där vatten rann in i källaren.

– Det var mycket vatten, men det gick bra, säger Mattias Mårtensson, räddningsledare i Strömsund. Vi behövde inte hålla på längre än cirka 45 minuter att pumpa undan vattnet.

Även kommunens folk fick ut med slambilen, berättar Roger Ericsson vid Strömsunds kommuns teknik- och serviceavdelning:

– Vi ska snart dit och träffa affärsidkarna i Granenhuset och se vad som hänt, säger han. Vi ska också ta en titt på Sporthallen. Sedan måste vi sätta oss ned och diskutera vad som akut måste göras för att undvika vattenskadorna i framtiden.

Som vid förra översvämningen så rann vattnet nedför slänten in i kommunens garage vilket gränsar mot Granenhuset. Strömsunds kommun har nyss rensat dagvattenledningarna efter Storgatan från rötter:

– Men de glömde brunnen närmast huset, säger Helena Åström på Bomiljö. Dessutom fungerar inte stuprören på övre plan så mycket av vattnet från Apoteket, och de andra, rinner ned i garaget.

Enligt räddningstjänsten klarade sig butikslokalerna bättre den här gången eftersom de själva byggt barrikader för att stänga ute vattnet. Det var rena turen, anser Helena Åström:

– Vi var ju hemma, och efter vad som har hänt får man panik när det börjar regna, så vi åkte ner på en gång. Och tur var det! Hade vi inte börjat direkt med att köra våtsug och sopa vatten ur garaget så hade det gått riktigt illa. Folk från alla butikerna, hela huset, var här och höll undan smutsvattnet.

Hon berättar också att Konrad Blomqvist och andra frivilliga, som åkt förbi, gav sig omgående i kast med att skotta grus och bygga vallar för att leda vattnet bort från garaget. Situationen är ohållbar, anser Helena Åström:

– Vi har fortfarande fyra fläktar igång på lagret efter förra översvämningen.