Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya och gamla favoriter klara för Yran

Storsjöyrans artistsläpp duggar tätt just nu. Nu är det klart att Tv On The Radio, Petter, Veronica Maggio, Lorentz & M Zakarias och Henok Achido gästar festivalen. En annan nyhet för i år är Silent Disco.

Annons

Sommaren kommer allt närmare och festivalformen med den. Fem nya namn är bokade till Yran som i år intar Östersund den 30 juli och släpper greppet den första augusti.

Den New York-baserade indierockgruppen är synonymt med extra allt. Bandet, som lyfter med sångaren Tunde Adebimpes dramatiska röst, har gjort sig känt för sina maffiga, experimentella arrangemang.
Genombrottet kom 2003 med albumet ”Young Liar”, som direkt togs emot som ett stycke nyorienterad rock. På fjärde skivan Dear Science” (2008) skvallrar låtar som ”Family tree” och ”Lover’s day” om gruppens kreativa och originella sound. Spelningen på Yran blir enda festivalframträdandet i Sverige i sommar.

Han har blivit en veteran inom svensk hiphop. I höstas firade Petter tio år som artist genom att släppa samlingsplattan ”X– Greatest hits” som självklart innehåller låtar som ”Mikrofonkåt”, ”Vinden har vänt” och ”Det går bra nu”.

På bara två år har hon hunnit släppa två album, sex singlar, och vinna en grammis för "Årets Nykomling. Sångerskan slog igenom med sommarplågan "Dumpa mig" för ett par år sedan. I år var hon femfaldigt nominerad på Grammisgalan. Senaste skivan heter "...Och vinnaren är.”

Hiphoparen från Skåne som rappar på engelska. Henok uppmärksammades första gången 2001 när han gästspelade i Fattarus ”Mina hundar”. Åtta år senare, nu i februari, kom hans debutalbum ”Almaz charming child”. Många tror att 2009 blir hans år.

Förra sommaren hördes tonerna från ”Sommaren i city” och Stockholm Serenad” överallt. Brödraduon Lorentz & M Zakarias räds inte för att blanda eurotechno och 80-talspop med modern hiphop, hejvilt.

Nu kommer även festivalbesökarna i Östersund att få ta del av Silent Disco-boomen. Konceptet har blivit en succé på många andra europeiska festivaler och även i nattklubbssvängen.
Deltagarna förses med trådlösa hörlurar med två, eller fler, kanaler kopplade till respektive dj:s som spelar olika typer av musik. Man har själv möjlighet att justera volymen. För alla utan hörlurar syns bara en stor folkmassa som rör sig i takt till ljudlös musik.
Idén föddes i skogen i samband med en stor demonstration mot nedhuggning av träd. För att inte störa djurlivet valde man helt enkelt att dansa utan dunka, dunka.
Visst kan man redan känna doften av langos och se solen sänka sig över Storsjön nere i Badhusparken?

Mer läsning

Annons