Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya och fler fartkameror 2014

Nästa år byts 700 fartkameror ut – och ungefär 200 tillkommer. Om några av dessa hamnar i länet är oklart.

– Det är inte beslutat än, säger Anders Drugge hos Rikspolisstyrelsen.

Det finns i dag ungefär 1100 fartkameror i Sverige. 15 av dem finns i länet och står på E14 mellan Pilgrimstad och Mörsil. Men kamerorna börjar bli gamla och nästa år byts de flesta ut.

– Alla system har en viss teknisk livslängd och sedan ska de successivt bytas ut. Som i alla sammanhang går teknikutvecklingen framåt, vi kommer få lite bättre bilder med de nya kamerorna, säger Anders Drugge.

Han ser fartkameror som ett bra komplement till allt annat trafiksäkerhetsarbete som bedrivs av Trafikverket och lokala polismyndigheter.

– Det är effektivt på en viss vägtyp, men på andra vägtyper är det effektivare att införa mitträcken eller något annat. På en viss väg är kameror en kostnadseffektiv åtgärd för att få ner antalet döda eller svårt skadade.

Nästa år kommer 200 nya fartkameror sättas upp i Sverige. Var det blir är ännu inte bestämt. I länet finns kamerorna än så länge bara längs E14.

– Man försöker, med de resurser man har att hitta de sträckor där olycksrisken är allra störst, och sedan får man göra en slags prioritering i det. Det är Trafikverket som sköter den här etableringen med representanter för lokal polismyndighet. Det finns naturligtvis fler sträckor där man skulle kunna tänka sig att etablera kameror. Vi försöker hitta de sträckor där de gör mest nytta, säger Anders Drugge.

Är kameror det bästa sättet att hålla nere hastigheterna?

– Det vi har konstaterat på ett antal utvalda sträckor är att hastigheten stiger lite mellan kamerorna, men den återgår aldrig till den höga hastigheten som vi hade innan vi etablerade kameror. Så vi ser att det har effekt på hela sträckan när det gäller medelhastighet.