Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya naturområden som får skydd

Naturområden som behöver skyddas blir fler och fler i länet.
De senaste finns i Bräcke och Berg.

Vissa naturområden behöver skyddas extra mycket i vårt län. Därför bildar också länsstyrelsen naturreservat och två nya platser i länet kan nu stoltsera med att få kallas naturreservat.

Det är Sönner- Flakamyren i Bergs kommun samt Ödeborg i Bräcke kommun.

Sönner- Flakamyren ligger cirka 13 kilometer sydväst om Oviken och omfattar del av de enskilt ägda fastigheterna Persåsen 1:2, 2:2, 9:1 och 12:1, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Att platsen nu blir naturreservat innebära att gammal granskog kan bevaras liksom öppna mossor, kärr och sumpskogar som gynnar både växt- och djursamhällen i området.

Det andra nya naturreservatet Ödeborg ligger cirka 10 kilometer öster om Bräcke och omfattar del av de enskilt ägda fastigheterna Ansjö 2:40 och Sösjö 1:10, skriver länsstyrelsen.

Här finns brandpräglad naturskogsartad tallskog med höga naturvärden. Men i området finns också strömsträckor av naturliga vattendrag och mineralrika kärr och ett mindre parti av kalktallsskog, skriver länsstyrelsen.