Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya multiarenan föreslås byggas vid Jämtkraft arena

/
  • Ishall i Östersund år 2012 vid Jämtkraft arena? Åtminstone om man får tro ledningsgruppen för Östersunds framtida multiarena, som i går presenterade sitt förslag på var arenan ska placeras. ILLUSTRATION: Arkitekt Rolf Bergsten
  • Marcus Åkerblom i Östersunds IK föredrar att hålla sig skeptisk till de nya planerna ända till det börjar byggas. Fram tills dess är hockeyn kvar i Z-hallen, bakom honom.Foto: hans-Råger Bergström

Tre ishallar, en bandyplan och en gymnastikhall för 245 miljoner kronor. Den nya multiarenan i Östersund förslås byggas i anslutning till Jämtkraft arena. Och går allt som på räls ska arenan kunna stå klar 2012.
– Men jag jublar inte förrän spaden är i marken, säger Marcus Åkerblom i Östersunds IK.

Annons

I går presenterade den särskilda ledningsgruppen för Östersunds framtida multiarena sitt förslag var arenan ska placeras. Det har under åren funnits massor av förslag och i slutändan fanns det bara två kvar: vid slakteritomten i anslutning till skidstadion och området alldeles i anslutning till Jämtkraft arena.

Det var den senare placeringen som förordades.

– Med tanke på skidstadions fortsatta utveckling, och även våra idrottsföreningars behov, så är det här den bästa placeringen. Då är vi säkra på att vi inte bygger fast oss för framtiden, utan båda anläggningarna har möjlighet att utvecklas, säger kommunalrådet Karin Thomasson, (MP), som är en av de fyra i ledningsgruppen.

Enligt kalkylerna kommer anläggningen att kosta 245 miljoner kronor och det här är vad Östersunds kommun hoppas få ut av pengarna:

Tre ishallar där A-hallen ska kunna rymma en publik på 3 000 personer.

En bandyplan.

En gymnastikhall.

– Det är issporterna och gymnastiken som vi främst ska tillgodose med en ny arena. Det här är en investering för våra barn och ungdomar, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S).

Men gruppen var inte helt enig. Oppositionsrådet Carina Zetterström (C) förordade slakteritomten.

– Det finns flera fördelar, enligt min mening, med en lokalisering till slakteritomten jämfört med Stadsdel norr, säger hon och pekar bland annat på samordningsvinster med skidstadion och att placeringen är mer optimalt att nå med bussar och dessutom närmare stan.

Investeringen på nästan en kvarts miljard kronor är ska ske i två etapper är planen. 100 miljoner kronor ska läggas undan i investeringsbudgeten för 2011 och ytterligare 145 ska öronmärkas för 2012. Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska under mars månad ta ställning till om planen håller; sedan är det frågan om detaljplanen går igenom.

– Jag är övertygad om att det är lätt. Vi har redan pekat ut det här området som reservområde för framtida idrottsanläggningar. Det är lättare att få igenom detaljplanen där än på slakteritomten. Där har du boende i närheten som naturligtvis kommer att ha synpunkter på belysning av bandyplan och annat, säger AnnSofie Andersson.

Ishockey ens företrädare Marcus Åkerblom – till vardags bland annat tränare för den nya ishockeylinjen på John Bauer-gymnasiet, vill dock inte ropa hej än.

– Naturligtvis blir jag jätteglad, men jag jublar inte förrän spaden är i marken. Vi har blivit lovade en hall så många gånger förut.

– Vi står inför ett val och utgången av det kan göra att vi hamnar i en ny process.

Skulle det nuvarande förslaget ändå vara den optimala lösningen?

– Det tror jag. Allt blir på samma ställe. Det finns möjligheter att växa och kanske också få dit basketen på sikt.

En ny ishall föder ånyo frågan om det i så fall är dags att begrava ÖHC och starta om i ÖIK?

– Oj, svår fråga! Jag kan i alla fall säga att ingen i ishockeyn är speciellt nöjda med hur föreningarna är uppbyggda just nu.

I förslaget om den nya multiarenan ingår också en rivning av Z-hallen. ”Driftkostnaderna för Z-hallen kan avvecklas och bidra med finansiering till den nya arenan”, skriver ledningsgruppen i sitt förslag.

Och går hela förslaget igenom – om allt rullar på utan gnissel i maskineriet – beräknas projektering och bygget ta två år. Det innebär att Östersund kan ha en ny arena 2012.

063-15 55 19 lasse.ljungmark@ltz.se

Mer läsning

Annons