Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya metoder minskar missar

8 000 cellprover fick synas igen, och 40 kvinnor tvingades till operation. Nu används nya metoder för att slippa nya missar.

Annons

Sommaren 2012 slog Pia Collberg, mödrahälsovårdsöverläkare vid Jämtlands läns landsting, larm om att upp till 8 000 gynekologiska cellprover från jämtländska kvinnor kan ha felbedömts. Konsekvensen blev att gå tillbaka två respektive fyra år i tiden, beroende på ålder, för att ge cellproverna nya diagnoser.

Efterkontrollen av cellproverna blev klar förra våren, och 125 av dem visade sig ha blivit felbedömda. Följden av detta blev att 40 kvinnor tvingades genomgå operation för att förebygga cancer.

Pia Collberg förklarar hur läget ser ut i dag.

– Sedan vi upptäckte felbedömningarna har vi ett förändrat arbetssätt. säger Pia Collberg.

Tidigare kontrollerades cellprover genom att testerna ströks på en glasskiva som sedan synades i mikroskop. Numera är metoden vätskebaserad, och enligt Pia Collberg är denna metod mer säker.

Anledningen till att så pass många kvinnors cellprover felbedömdes menar Pia Collberg är konsekvensen av en bristande arbetsmetod.

– Den cytodiagnostiker som felbedömde proverna var en mycket kompetent medarbetare, men hon jobbade ensam och därför gjordes de här missarna, säger Pia Collberg.

Tre lex Maria-anmälningar har gjorts som gäller cellprovskandalen.