Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya makthavarna på plats i fullmäktige

Under torsdagen träffades Östersunds högsta makthavare för första gången efter valet. Många av dem rutinerade men i fullmäktigeförsamlingen fanns även flera helt nya ansikten.

Det första fullmäktigemötet på en ny mandatperiod är annorlunda än de möten som följer de närmaste fyra åren. Till att börja med så öppnas mötet av den som är ålderspresident, det vill säga den ledamot som suttit längst i fullmäktige.

– Det är märkligt. Här har jag suttit i en massa år och helt plötsligt så är man ålderspresident, sade Nisse Svensson (C) som varit politiskt aktiv sedan början av 70-talet och därmed en given president.

Mandatperiodens första fullmäktigemöte är annorlunda även på andra sätt, flera ledamöter har försvunnit och nya tillkommit. En av de nya deltagarna är Sveriges yngsta fullmäktigeledamot, 18-åriga Amanda Sahlin (M). Och hon avskräcktes inte efter att ha varit med och fattat de inledande besluten på mötet.

– Jag trodde nog att det skulle vara mer avancerat. Det är väldigt formellt men ändå lätt att följa med. Jag hade nog försvårat det här i mitt huvud, sade hon.

Amanda Sahlins förhoppning är att framöver få arbeta i socialnämnden och tror att hon kommer att vara mest aktiv i frågor som rör barn- och unga. Hennes partikollega Jon Halvarsson hör även han, med sina 21 år, till de yngre i den nya fullmäktigeförsamlingen.

– I början kanske det blir mest att sitta och lyssna och se hur allt fungerar. Men jag hoppas verkligen att jag framöver kommer att vara delaktig i debatter och annat och att jag har något att tillföra i olika frågor.

På mandatperiodens första fullmäktigemöte stod det också klart att de etablerade partierna har fått konkurrens från uppstickaren Sverigedemokraterna. Och symboliken talade sitt tydliga språk, Gerhard Carlsson (SD) hade placerats mitt mellan de båda etablerade blocken.

Att Sverigedemokraterna fanns med i församlingen ledde också till kommentarer från de etablerade.

– Nu tar även Sverigedemokraterna plats i fullmäktige och det får vi acceptera eftersom väljarna har valt det, sade Carina Zetterström (C) men tillade att hon inte tänkte samarbeta med partiet.