Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nya lagen blir tandlös"

Tillgänglighetslagen är bristfällig och den nya lagen, om den går igenom nästa år, lär inte hjälpa funktionshindrade nämnvärt.

Det tror inte Sonny Hoffman på Östersunds kommun i alla fall. Han är synskadad och har en rådgivande funktion på kommunen vad gäller tillgänglighetsfrågor.

Vad är det största problemet för funktionshindrade i Östersund?

– Det största problemet i Östersund är på ett riksplan och det är lagstiftningen. I dag klassificeras inte otillgänglighet som diskriminering, det är det största problemet, säger han.

Men det finns en konvention underskriven av Sverige 2009 som lyder under de mänskliga rättigheterna och som handlar om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

– Men vi följer inte konventionen och det är inte en brist, det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Visserligen är en ny lagstiftning på gång 2014 som ska stärka landets funktionshindrade till ett mer tillgängligt samhälle. Alliansregeringen har, som Sonny Hoffman säger, skjutit på lagförslaget i två mandatperioder.

– Fast lagen blir tandlös är jag rädd. I förslaget från regeringen finns två direktiv: Lagen får inte påverka det offentligas kostnad och inte heller äventyra företagens ekonomiska ställning.

– Och det blir ju jätteluddigt för då räcker det med att företagen säger att de inte har råd med en handikappanpassad åtgärd för då går de i konkurs.

Samtidigt tycker Sonny Hoffman att politiker och tjänstemän i Östersunds kommun börjar tänka tillgänglighet när de samhällsplanerar. Den nya gatustumpen mellan Stortorget och Badhusparken är ett exempel.

– Där har kommunen bestämt att de ska höja gatan i nivå till ingångarna.