Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya kyrkodräkterna på plats

Den 19 september, valsöndagen, är det tänkt att en ny, och på flera sätt mera färgstark ordning skall gälla vid mässorna i det kyrkopastorat som omfattas av Bräcke, Nyhems, Bodsjö, Revsunds och Sundsjö församlingar.

Då tas de nämligen i bruk, de dräkter som en delegation kyrkofunktionärer med kyrkoherde Eva Eriksson i spetsen för en tid sedan på ort och ställe i London beställde hos det liturgiska specialistskrädderiet Watts & C:o.

Tanken var att resultatet av den något kontroversiella Londonresan skulle ha varit på plats att visas upp vid den nyligen genomförda biskopsvisitationen i pastoratet.

Till följd av försenande omständigheter har hela leveransen ännu inte anlänt.

De kåpor som skall användas av kyrkokörerna, extrafunktionärer i kyrkorummet och av de så kallade ministranterna, det vill säga de nykonfirmerade ungdomar som vill hjälpa till och verka i kyrkorummet efter sin konfirmation, finns dock på plats på pastorsexpeditionerna i Bräcke och Gällö.

Även kantorsdräkterna är på plats, en kreation som är så uppslitsad i ärmarna att den tillåter kördirigering.

De blå körkåporna är i stort sett desamma som gäller i domkyrkan i Västerås.

Den rituella nyordning som från och med i höst skall gälla i det östjämtska pastoratet håller redan på att slussas in i verksamheten.

Detta märks främst i form av Smålandsbeprövade - enligt uppgift fungerande publikdragande - förändringar i den musikaliska repertoaren.

– Musiken blir mera lättillgänglig och bygger på försång med en svarande kör/församling och där kantorn kan komma att stå framme i koret och leda sången.

Det förklarar Bodsjö-Revsund-Sundsjö pastoratskantor Eva-Britt Björklund, som enligt instruktion avböjde att mannekänga i sin nya svid före höstens premiär.

– De gamla dräkterna var utslitna och i dåligt skick, säger Björklund, som därmed försvarar inköpet.

Höstens Londonresa, där herden och två präster med respektive åkte på shoppingtripp, kostade sammanlagt runt 375000 kronor, varav persedelkostnaden belöpte sig till knappt 300000 kronor.

0693-314 34

ingvar.ericsson@ltz.se