Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya krafter tar över Blindh Ren

Efter 20 år säljer nu Annikka och Lennart Blindh sin förädlingsanläggning i Ljusnedal. Nu blir det nya företaget Jillie Ren & Vilt som ska driva verksamheten vidare.

Annons

Det är Josefin Sandgren och sambon Marcus Haanes Rensberg som tillsammans med Lars Brännström som tar över anläggningen som under åren förädlat renprodukter.

– Vi har länge funderat på hur vi ska utveckla arbetet kring renskötseln. I början funderade vi på ett gårdsstyckeri men när den här möjligheten dök upp kändes det rätt att satsa ordentligt, säger Josefin Sandgren.

– Men det blev lite större än vad vi hade tänkt oss i börja, säger Marcus som räknar att renskötseln blir hans huvudsysselsättning även framöver.

I måndags lämnade Annikka och Lennart Blindh över nycklarna. Josefin jobbade där förra säsongen och vet vad hon ger sig in på. Anläggningen har sysselsatt fem personer under säsongen och mellan 3 500- 4 000 renar styckas varje år.

– Vi hoppas kunna öka. Bland annat ska vi även ta in älg för styckning och anställa två personer till, säger Josefin.

Annikka och Lennart har sedan starten för 20 år sedan märkt att efterfrågan på bra renkött ökat. Sedan år 2000 har kurvan pekat uppåt.

– Det är inne med renkött, dessutom är det gott och framför allt nyttigt, säger Lennart Blindh.

Runt 60 procent säljs i närområdet (länet) resten går direkt till krogar runt landet. I huvudsak kring Stockholmsområdet.

För Lennart blir det lugnare framöver. Att vara renägare, företagare och dessutom som tidigare varit arbetsledare samt ordförande i samebyn har det varit svårt att få tiden att räcka till.

– Nu får han bli vaktmästare i butiken som jag och vår dotter Katinka driver i Funäsdalen, säger Annika med ett leende.