Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya grottor hittades i Bjurälven

Expedition Bjurälven upptäckte flera nya grottor i år – men mycket återstår.
– Det är en intressant utmaning att dyka vidare, säger Johan Utas, expeditionsledare.

För sjunde året i rad utforskade expeditionen grottorna under Bjurälvsdalen. 2013 upptäcktes en gigantisk grottsal, som då troddes vara den största i Sverige, och även i år gjorde dykarna nya fynd.

– Den nya luftfyllda gången som vi hittade förra året hade vi bara tittat på. Nu har vi mätt den, kunnat fotografera den och sedan har vi dykt vidare, säger Johan Utas.

Dykarna hittade ytterligare 40 meter vattenfylld gång och mellan 60 och 100 meter luftfylld gång.

– Vi håller på att bearbeta våra resultat. Det tar tid och kraft, säger Johan Utas.

Det har gjort att expeditionen nu är uppe i ett betydligt större utforskat grottområde än tidigare.

– Från att ha en utforskad grotta på 900 meter är vi uppe i över 1300 meter, säger Johan Utas.

Under årets utforskning av grottorna kunde expeditionen jobba på tre olika ställen och det hittades även nya grottor längre ner i systemet.

– Vi hittade 80-100 meter ny grottgång lite längre ner. Det är inte många gånger det har varit grottforskare där nere. Det har hänt mycket spännande, säger Johan Utas.

Hur mycket kan det finnas kvar att utforska?

– Det är väldigt svårt att säga, men ska man gissa handlar det om mil av grottsystem. Vi kommer inte kunna utforska hela systemet, det är omöjligt.

Expedition Bjurälven består av 18 medlemmar. Två länsbor deltar i expeditionen, ledaren Johan Utas, som bor i Funäsdalen, och Marcus Palmqvist från Undersåker.