Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya förslag för att motverka rökning

Höj tobaksskatten och inför fler rökfria miljöer. Det är några av Folkhälsoinstitutets nya förslag för att få folk att sluta röka.

Folkhälsoinstitutet, FHI, har just utkommit med en ny folkhälsorapport. Där står att läsa att 43 procent av flickorna och 36 procent av pojkarna i årskurs 2 på gymnasiet röker, fem procentenheter fler än för sex år sedan.

Under de senaste fem åren har 200 000 svenskar slutat att röka men samtidigt har minskningen planats ut, enligt FHI senaste siffror.

– I dag röker 13 procent av kvinnorna och 11 procent av männen, säger Anita Linell, projektledare på FHI.

Det är varken mer eller mindre än förra året.

Anita Linell berättar att FHI har prioriterat fyra förslag för att minska rökningen.

* Höja tobaksskatten med fem procent årligen.

* Införa marknadsföring och exponeringsförbud.

* Lagstifta om fler rökfria miljöer.

* Fler personer får möjlighet till tobaksavvänjning.

– Vi tycker att det är viktigt med rökfria miljöer. Dels för att skydda dem som inte röker, inte fresta ungdomar till en chans att röka samt hjälpa rökare att sluta, förklarar Mattias Jansson, utredare på FHI.

Enligt uppgifter i media har FHI förespråkat rökförbud i hyreshus.

Mattias Jansson berättar att de inte lämnat några lagförslag om vilka platser där de ska råda rökförbud till regeringen. Deras förslag handlar om att se över vilka miljöer som kan fungera som rökfria och vilka konsekvenser de skulle få av att införa rökförbud.

– Vi vill ha regeringens tillåtelse att se över detta. Att införa rökförbud i hyreshus känns rent spontant som att det inte går att stifta en lag kring, det är människors bostäder. Däremot vet jag att det finns fastighetsbolag som, särskilt vid nybygge av lägenheter, infört ett djur och rökförbud i lägenheterna. Där jobbar de mer med själva policyn, säger Mattias Jansson.

I andra länder har rökförbud införts på bland annat arbetsplatser och i bilar samt att en 18-årsgräns för att få röka.