Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya fondtrenden som sänker risken

Obligationer i tillväxtmarknader är en fondnyhet som är tryggare än man kan tro, skriver Privata Affärers fondskribent Sofia Ullerstam.

Annons

Obligationer i tillväxtmarknader är en fondnyhet som är tryggare än man kan tro, skriver Privata Affärers fondskribent Sofia Ullerstam.

Ekonomer och fondförvaltare brukar ha skilda åsikter om det mesta, men just nu verkar de ha en sak gemensamt. De senaste månaderna när jag bett om synpunkter på en växande fondtrend har samtliga personer jag pratat med varit positiva och sett en potential. Även de som själva inte säljer liknande produkter.

Det handlar om obligationer i tillväxtmarknader, eller emerging market bonds som det oftast står i fondnamnen. Området betraktades tidigare som riskabelt och ogenomträngligt. Med Asienkrisen, Ryssland 1998 och Argentina 2001 i färskt minne höll sig investerarna helst ut vägen.

Men efter finanskrisen låter det annorlunda. Nu anses tillväxtländerna ofta säkrare än världens mogna ekonomier. Europa, USA och Japan tampas med omfattande underskott som kräver skattehöjningar, sparbeting och som hämmar utvecklingen under lång tid framöver. Tillväxtmarknaderna har däremot finanserna i ordning.

När de mogna ekonomierna har tvingats till exceptionellt låga räntor, kan tillväxtländerna lugnt ligga kvar på höga nivåer och har alltså det kraftfulla räntevapnet kvar.

Som extra bonus kan deras starka och snabbväxande ekonomier leda till att många valutor skrivs upp i ett längre perspektiv.

Det har alltså blivit alltmer attraktivt och allt mindre riskabelt att satsa sina slantar på obligationer i tillväxtländerna och pengar strömmar nu in i fonder som har specialiserat sig på området.

Inriktningarna varierar. Vissa investerar bara i statspapper, men det blir allt vanligare med fonder som riktar in sig på den växande marknaden för företagsobligationer. Enligt den schweiziska banken UBP finns det i dag 478 utgivare av företagsobligationer i 48 olika tillväxtmarknadsländer.

Två tredjedelar av utbudet har bra kreditbetyg, investment grade, medan resten räknas som högriskobligationer. Det märks att området är hett, fondutbudet har på kort tid blivit brett.

Inom ramen för din premiepension kan du välja mellan sex fonder. De senaste fem åren har de gett en årlig avkastning på i snitt 7 procent, samma resultat som för svenska aktiefonder. Bäst i år har Aberdeen Global Emerging Market Bonds gått. Det är den fond som investerar mest, över en tredjedel av fondförmögenheten, i företagsobligationer.

Den minsta fonden, F & C Emerging Markets Bonds, har i stället 96 procent i statspapper och stor förkärlek till Ryssland. Så vill du sänka risken, bredda ditt sparande och ta sikte på framtiden är tillväxtmarknadsobligationer helt klart något att fundera på.

SOFIA ULLERSTAM, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer