Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya filmfestivalen "Hungry" – en del i massiv kulturvecka

Nya filmfestivalen "Hungry", internationell designutställning, talare från när och fjärran. På måndag invigs Gastronomi- och kulturveckan i Östersund med över 100 programpunkter.

Till veckan samlas representanter från 116 städer i Östersund för att delta i årsmötet för UNESCOs Creative Cities Network. Sedan 2010 är Östersund en av medlemmarna i nätverket. Själva konferensen invigs på onsdagen av kulturminister Alice Bah Kuhnke och kommunalrådet Ann-Sofie Andersson.

– Det är fyra delar i det här; UNESCO:s årsmöte med 250 delegater från hela världen, den öppna gastronomi- och kulturveckan, en forskningskonferens på universitetet och så Creative business, säger Anna Dahlén Eckermann som är projektledare för arrangemanget från Östersunds kommun.

Parallellt med konferensen arrangeras Gastronomi- och kulturveckan i länet med över 100 stora och små evenemang som invigs vid måndag lunch på Östersunds bibliotek – där Östersund också firar utmärkelsen "Årets amatörkulturkommun". Med över 100 arrangemang på sju dagar är det en del att bita i.

Vi har gjort en djupdykning i programmet – här är några av de godbitarna.

Filmfestivalen Hungry 16-18 september

Den nya festivalen som arrangeras av Ruben Heijloo, är tänkt vara årligt återkommande och äger rum på flera biografer i länet. Här serveras ost och vin till "Absolutely fabulous" i Valsjöbyn och korvbuffé till animerade vuxenfilmen "Sausage party" i Bräcke. Det blir sushibuffé i Östersund på fredag kväll när work in progress-versionen av Mattias Wargs "Japanen i Grytan" visas. Den ännu inte färdiga filmen berättar historien om Tsukasa "Tim” Takeuchi och hans restaurang Mikado.

– När vi började med filmen 2005 fanns det ett stort, nästan mytiskt intresse för den där japanska restaurangen i Jämtland som var en av de bästa i världen. Det gjordes tv-reportage och skrevs en massa artiklar, alla handlade om ungefär samma sak: fantastisk mat på en osannolik plats, säger Mattias Warg i ett pressmeddelande.

Bagaren Sébastien Boudet visar sina filmiska favoritmatscener på Jazzköket i Östersund på lördagen i samtal med journalisten Fredrik Alverland. Lördag kväll bjuder Lat 63 Art Arena på Frösö park på "konstnärligt frosseri" där mat projiceras på kroppar och filmerna "Brakfesten" och "Noma: My perfect storm" visas med efterföljande skype-intervju av den senare filmens regissör och producent. Söndag visas "Willy Wonka och chokladfabriken" – med choklad till – på Gamla tingshuset i Östersund.

Tingshusfestivalen 14-18 september

Ännu en festival i festveckan är Tingshusfestivalen som startar onsdag den 14 september och inbegriper konst signerad Magnus Lögdberg och Magnus Bydén, konserter på bakgården med Kape och Mattias Refsnes, smygöppning av nya kaféet, hiphop-labb, graffitti med Kape, öppen replokal, lindy hop, syjunta och pyssel med Rakel Radu. Söndag 18 september visas nya teateruppsättningen "Fjällsågens drottningar" av Harleen Kalkat som har premiär på Storulvåns fjällstation kvällen innan. Dans i Tingssalen med No Limits och Jamtland cheer.

Vandra tillsammans

Flera vandringar ingår i programmet. På Frösön blir det pilgrimspromenad i St Olavs spår, i Lits-Böle utgår en vandring från Rönngården där man både får fotbada i och smaka på örter, i Åre blir det gastronomisk vandring i fjällmiljö. Ett annat skäl att ge sig ut på promenad är Thea Marlene Magnussens "Uteställning" – en utställning i stadsmiljö i bästa Pokémonanda – om man hittar ett konstverk får man ta det med sig hem.

SZ-DAY 2015 Shenzhen Design Award for Young Talents 15-25 september

Ett av huvudnumren är designutställningen SZ-DAY 2015 som öppnar på Exercishallen Norr onsdag den 14 september. Flera unga designers från länet har deltagit i tävlingen och en av dem, textildesignern Johanna Samuelsson, fick pris i kategorin New star award av en internationell jury. Samtliga nominerade – Sanna Bodén, Hanna Fogelberg och Lisa Ehm, Frida Körberg Turhagen, Emma Dahlqvist, Anna Karlin och Nicole Modigh – visas också på utställningen som omfattar design från hela världen. Pågår till och med den 25 september. Temat är ”Transformation: The Mission of Design”.

Creative Business + Creative Östersund – det stora kulturkalaset, 15 september

Torsdagen blir en heldag i det kreativa företagandets tecken. Här deltar också en del av delegaterna från UNESCO-mötet. Dagens föreläsare är bland andra Sofie Lindblom, innovation manager på Spotify, Jonas Hagström från Jämtlands musikskola och Lisa Lindström, vd på Doberman. Kvällen bjuder också på en Pecha Kucha och Creative Östersund – det stora kulturkalaset som beskrivs som ett storslaget gastronomiskt äventyr på flera olika platser med start på Gamla teatern. Här finns också möjlighet, för den som köper biljett, att möta de tillresta delegaterna.

TedX Östersund 17 september

I februari i fjol arrangerade nätverket Hungrig sin första TedX – en heldag fylld av 18 minuter långa föreläsningar som också filmas och webbsänds. Den 17 september står 10 talare på Storsjöteaterns scen, däribland komikern och journalisten Karin Adelsköld, australiensiska matjournalisten Carli Ratcliff, kluksbon Ulrika Andersson som dresserar renar och pr-gurun Jerry Silfwer.

Regional bokmässa 17 september + boksläpp 15 september + Peter Lucas Erixon 18 september

Samma lördag, den 17 september på Östersunds bibliotek, arrangeras en regional bokmässa där 26 författare och tre förlag från Jämtland och Härjedalen medverkar med bokbord och korta föredrag / uppläsningar. Dessutom finns Carl-Göran Ekerwald på plats för ett timslångt föredrag med rubriken "Minnen från gamla Östersund. Mer litteratur från regionen blir det på torsdagen den 15 september då "Orter & ställen", en antologi med 21 författare från regionen, släpps, också det på Östersunds bibliotek. Söndagen den 18 september bjuder författaren Peter Lucas Erixon och musikern Björn Gidlund / State of mud på 60 minuter av litteratur och musik.