Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya fakta kan påverka domen

Under sista dagen i rättegången om dödsolyckan plockade 21-åringens advokat Joakim A. Nyman fram ett möjligt trumfkort.

En beräkning ger stöd för 21-åringens påstående att han kört långt under hastighetsbegränsningen när han körde på Emma Karlsson.

Vittne efter vittne har under rättegången om dödsolyckan i Lillhärdal där 11-åriga Emma Karlsson dog berättat om hur de sett den misstänkte 21-åringen köra på Enanders väg i hög fart med sin motorcrosscykel.

– Det gick inte sakta. Kanske 80-90-100...(motorcykeln) körde fortare än 50 i alla fall, sade till exempel ett av vittnena på fredagen.

Men under sin slutplädering presenterade 21-åringens försvarare advokat Joakim A. Nyman en uträkning av farten baserat på olika avstånd som de tre överlevande flickorna och 21-åringen markerat på olycksplatsen.

Enkelt uttryckt kan man säga att Nyman räknat på hur långt den förolyckade Emma Karlsson och hennes tre kamrater hann gå samtidigt som 21-åringen kom körande.

Från där 21-åringen av de tre överlevande flickorna anses ha kommit upp på trottoaren är det drygt 14 meter till där flickorna gick. När Emma Karlsson blir påkörd har de uppgett att de gått ytterligare mellan tre och sju meter.

Så långt hade de inte hunnit gå om 21-åringen kört närmare 100 kilometer i timmen.

– Om vi använder de väldigt samstämmiga uppgifter vi har från flickorna så visar de att motorcykeln hållit en snittfart på ungefär 35 km/h. Det låter lågt. Men det är som sagt en snitthastighet. Det är möjligt att 21-åringen hållt en högre fart inledningsvis och sedan bromsat, sade advokat Nyman under sin plädering.

Han ifrågasatte också ett tidigare vittnesmål där vittnet uppgett att hennes partner gjort en polisanmälan.

– Jag har fått mejl från polisen i Sveg. De säger att de inte har fått någon träff när de letat efter en polisanmälan, sade Nyman som vill att hans klient ska frias för åtalet om dödsolyckan. För några av de andra 14 åtalspunkterna tycker han att hans klient ska fällas och dömas till villkorligt och eventuellt skyddstillsyn.

Polis eller åklagare har inte gjort någon utredning om vilken hastighet som 21-åringen hade.

– Det var en bra uträkning som Nyman hade, medgav en av poliserna som deltog i förundersökningen.

När åklagaren Mikael Bäckström och målsägarbiträdet advokat Malin Dromberg tidigare på dagen höll sina slutpläderingar var deras fokus på de många vittnesmål om hög fart och vårdslös körning som berättats i tingsrätten. Bäckström tyckte att 21-åringen ändrat sin version allt eftersom. Från början så var det något i framhjulet som gjorde att motorcrossen vobblade. Under rättegången har 21-åringen hävdat att han fick något i ansiktet.

– Det här är något som 21-åringen absolut inte talat om under rättegången... det är först efter hans familj lämnat in en bult som 21-åringen säger något om det", sade Bäckström som yrkade

Advokat Dromberg tog upp den förhoppning som Emma Karlssons föräldrar haft om att få en förklaring till olyckan under rättegången.

– (Emmas föräldrar) hade en förhoppning om att 21-åringen under rättegången skulle berätta sanningen... har han insett vad han ställt till med? Varför visar han ingen ånger, undrade Dromberg.

21-åringen är åtalad för dråp, grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

Dom meddelas tisdagen 10 december på Östersunds tingsrätt.