Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya dialysavdelningen tar emot njurpatienter från hela världen

40 patienter kommer tre gånger per vecka till dialysavdelningen på Östersunds sjukhus för att rena blodet från slaggprodukter när inte njurarna fungerar.

Nio av dem står i transplantationskön för en ny njure.

– Dialysen tar fem timmar varje gång och det är lång tid, säger enhetschefen Ulla Durfors på dialysavdelningen. Många har åkt långt också för att komma hit.

– Efter ombyggnaden har vi fått fler platser. Tidigare hade vi 17 platser men det gick att dubbelkoppla på en del så vi kunde ha totalt 21 patienter. I dag har vi 25 platser plus två gästplatser.

Redan i november gläds hon åt att kunna ta emot två gästpatienter, en från Danmark och en från Italien.

De flyttade in i de nya lokalerna den 20 september och fortfarande fattas lite för att få dem riktigt ombonade, gardinerna exempelvis är inte på plats överallt.

Men det är ljus och fräscht och personalen har fått ett ordentligt lyft i arbetsmiljö. Men det måste till en ordentlig anmärkning från Arbetsmiljöverket innan de nya lokalerna blev verklighet.

– Totalt kommer 200 patienter till njursviktssjuksköterskan som lär patienterna hur de ska leva för att förlänga tiden fram till dess dialys är enda utvägen, säger Ulla Durfors. Vi har en njurskola där patienten tillsammans med anhöriga får den information som behövs.

Bland annat handlar det om att få ner blodtrycket och vikten, att äta sunt och sköta sig.

De flesta måste få en njurtransplantation för att bli frisk, men väntan dit kan bli lång. Men det finns många äldre patienter som inte klarar en transplantation och den tuffa medicineringen som krävs efteråt.

• Finns det barn också bland patienterna?

– Njursjuka barn får åka till Huddinge sjukhus, men vi har haft två 13-åringar som patienter men de fick transplantation snabbt.

• Men nu är målsättningen att allt fler ska kunna få hemdialys?

– Absolut, i dag har fem patienter hemdialys och målet är att det ska bli fler. Det fungerar väldigt bra och patienterna mår bra också av att kunna sköta sig själva.

– De kan köra dialys fler dagar i veckan och får då bättre värden och de behöver mindre mediciner. Men först måste de lära sig att sköta maskinen och att sticka sig för att det ska fungera.

träningen är högst individuell, men det tar tre månader kanske längre innan de lärt sig hur vattenverk och dialysmaskinen fungerar, stickteknik och skötsel av access.