Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya bostäder ger också nya jobb

Ett av de vanligaste problemen bland unga är tillgången till bostad.

Att flytta hemifrån är för många ett stort och utvecklande steg. I dag är det dock svårt att som ung få den möjligheten.

Jag och Socialdemokraterna brukar tala oss varma för att politiken ska kunna göra skillnad och att politik är någonting mer än att bara gå och rösta en gång vart fjärde år. Mot detta står en borgerlig regering som verkar ha uppfattningen om att politiken ska vara så avvaktande som möjligt. Okej, jag kan erkänna att regeringen är tämligen aktiv när det gäller oansvariga skattesänkningar, men passiviteten gör sig väl påmind när det gäller förmågan att hantera bostadsbrist och ungdomsarbetslöshet.

Följden av regeringens lama bostadspolitik är att saker och ting händer långsamt. Vår regering ansvarar i dag för att bostadsbyggandet ligger på sin lägsta nivå på 15 år. Detta i en tid då de största ungdomsgenerationerna sedan 40-talet ska in på både bostads- och arbetsmarknad, en tid som kräver snabba ryck och en aktiv bostadspolitik.

Vi socialdemokrater vill satsa på nya bostäder, då vi vet att det också ger jobb, som i sin tur ger bättre förutsättningar till att förbättra välfärden. Därför är det viktigt att ha en seriös politik för hur byggandet av nya bostäder ska gå till. Rent konkret innebär detta att vi vill bygga 40 000 nya bostäder om året, varav minst hälften ska vara hyresrätter samt införa ett statligt investeringsstöd för miljövänliga hyresrätter till överkomliga hyror.

I Sverige har vi haft en tradition av att genomföra reformer som är bra för de allra flesta. Den traditionen vill vi socialdemokrater återigen föra in i svensk politik. För det handlar inte bara om att bygga nya hyresrätter utan det handlar också om att bostadsbolagen måste ges möjligheter till att rusta upp hyresrättsbestånden. Därför vill vi utöka rot- avdraget så att det omfattar även hyresrätten. Jag går inte till val på att avveckla politiken. Jag går till val på att förändra den, så att vi får fler billiga hyresrätter.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel