Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya bostäder för äldre är på gång

Östersundshem satsar på nya bostäder för äldre. Målet är att det också ska bli nya studentbostäder.
– Det ligger i vårt uppdrag att skapa boenden för olika kategorier, säger Daniel Kindberg, vd för Östersundshem.

Annons

Östersundshem har lämnat in en bygglovsansökan för ett nytt trygghetsboende i kvarteret Lugnet/Jägargården på Stadsdel norr, nedanför Litsvägen.. Det är en boendeform för äldre personer som inte är i behov av att bo på äldreboende, men vill ha mer trygghet och social samvaro än i sina nuvarande hem.

Östersundshem vill bygga två hus med 17 lägenheter i varje. Tanken är att bygget ska starta innan jul, om processen med bygglovsansökan går smidigt.

– Det handlar också om att se så att det finns intresserade. Vi tror på ett tidigt ingångsättande, säger Daniel Kindberg.

De 34 lägenheterna kommer att hyras ut som kooperativa hyresrätter. Det innebär att hyresgästen hyr sin lägenhet av en förening, som personen måste vara medlem i. Gästen betalar en insats som bestäms av föreningen. Insatsen betalas tillbaka om hyresgästen flyttar.

– Det handlar om att hitta en balans på hyran och även om vad vi bedömer att marknaden vill ha. Vi tror att den upplåtelseformen medger att vi kan komma åt så många som möjligt som är äldre än 70 år och intresserade av det här. I stället för att göra bostadsrätter eller rena hyresrätter tror vi på det här, säger Daniel Kindberg.

Förra veckan skrev LT om att det är brist på studentbostäder inför den nyligen startade terminen. Det vill Östersundshem också råda bot på. Planen är att bygga 40 nya studentbostäder, alternativt ungdomsbostäder, i samma område som det planerade trygghetsboendet.

– Vi måste gå in i en projektering och hitta ändamålsenliga studentbostäder som vi kan producera. Vi har byggrätt för dem och tror att det är en bra plats att ha dem på. Sedan måste vi bara räkna och titta hur vi kan få bra ekonomi på dem, säger Daniel Kindberg.