Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya besparingar i Berg

I fjol tvingades Bergs kommun rekordspara. Nu är det åter dags för nedskärningar.

På torsdag presenterar verksamhetsnämnden hur nästan åtta miljoner kronor ska sparas in under nästa år.

I fjol höst presenterade Bergs kommun en tuff budget inför 2010. Nästan 28 miljoner kronor skulle då sparas in och inga verksamheter fredades i jakten på kronor och ören. Vård- och omsorgskontot drabbades dock hårdast av nedskärningarna, och fick stå för omkring hälften av alla besparingar.

Sedan dess har ett 50-tal anställda i kommunen tvingats sluta och enheter har lagts ner eller slagits ihop. Badhusen i kommunen är exempelvis inte öppna i lika stor utsträckning som tidigare och det är färre lärare i kommunens grundskolor.

Nu börjar det dra ihop sig inför nästa ekonomiska kalldusch för Bergs kommun. Även nästa år ser kommunens ekonomer ut att få det svårt med debit och kredit.

Den nämnd som drabbas hårdast är verksamhetsnämnden, vilket också är den nämnd som står för störst del av kommunens verksamhet. Enligt vad LT räknat ut kommer nämnden, som ansvarar för barnomsorg, skola, äldreomsorg, socialtjänst och kultur, att tvingas spara minst åtta miljoner kronor nästa år.

– Problemet är att vi bara tilldelats 800 000 kronor mer i år jämfört med i fjol. Samtidigt är löneökningarna, enligt kollektivavtal, åtta miljoner kronor. Med de siffror jag är det ganska lätt att räkna ut hur mycket vi måste spara, säger verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen (C).

Åtta miljoner kronor motsvarar i runda slängar en besparing på 16 heltidstjänster. Men om det är just personal som verksamhetsnämnden tänker spara in på är fortfarande oklart.

Under de senaste veckorna har politiker och tjänstemän tillsammans arbetat för att hitta lämpliga miljoner att spara in på. I går avslutade de sitt arbete och på torsdag ska de ansvariga presentera sitt förslag för de fackliga organisationerna. Innan facken är informerade vill Torsten Medalen inte gå in närmare på vilka verksamheter som kommer att drabbas av nedskärningarna.

– Jag kan säga så mycket att vi arbetat ett tag med detta nu, och som läget är just nu har vi nästan kommit i hamn, säger Torsten Medalen.