Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya beräkningar visar på fler fel på Mittuniversitetets tak

Vårstormen 2007 slet bort delar av taket på Glashuset på campus i Östersund. Två utredningar visar på såväl konstruktionsmissar som byggslarv. Ytterligare en färsk utredning visar på fler konstruktionsfel på taket som måste åtgärdas.

Annons

Östersund drabbades av en våldsam vårstorm för nästan på dagen tre år sedan.

Under morgonen och förmiddagen den 11 april 2007 slog stormen till med upp mot 30 sekundmeter i byarna och taket på huvudbyggnaden, det så kallade Glashuset, slets bort.

När takdelar började lösgöra sig och spridas för vinden och landade på campusområdet, hade ännu inte så många studenter eller universitetsanställda hunnit komma till campus. Vd för A4 Vasallen, Thomas Fuchs, valde att genast stänga av området.

– Många tycker att vi överdrev åtgärderna, men vi gjorde helt rätt med att stänga av eftersom de starkaste vindbyarna kom mitt på dagen, har han sagt till LT.

Ett par tre veckor efter stormen och takförödelsen presenterades två oberoende utredningar. Båda kom fram till både konstruktionsfel och byggslarv.

Det saknades bland annat spikar i vissa infästningar, men även på ritningen över taket så fanns dessa inte med. Dessutom var vissa av spikarna för korta. Den stora balken uppe på taket var också för dåligt förankrad.

Utöver detta rasade en glasruta in i byggnaden vilket också hände i september 2005. Orsaken till det har också hittats, i och med utredningarna.

Förstärkningar och ombyggnationerna kostade drygt en miljon kronor.

Fastighetsägaren A4 Campus gav efter detta några byggingenjörsstudenter i uppgift att räkna på det utskjutande tak på Glashuset som finns strax under taket som slets sönder.

Allt för att se om liknande missar fanns även där.

För drygt en vecka sedan fick Thomas Fuchs se resultatet och det visar liknande problem.

– Det har hittats ett antal fel. Vissa bitar i konstruktionen är underdimensionerade. Det är infästningarna som inte är helt rätt, säger Fuchs.

Byggstudenterna, som också har fått ersättning för sitt arbete, konstaterar ungefär likartade konstruktions- och byggmissar som på det stora taket.

Samtidigt är fastighetsägaren inte allt för bekymrad över upptäckten.

– Vi bedömer det inte som att det är akut. Då hade vi redan varit där med snickare nu. Nu har vi levt med den här konstruktionen i åtta år och det har blåst 40 sekundmeter utan att taket har tagit skada, men vi vill ta det säkra före det osäkra.

Just nu beräknas förstärkningen av infästningarna, som ska genomföras under sommaren och hösten, inte kosta mer än 10 000 till 20 000 kronor – pengar som A4 campus tar ur egen ficka utan krav på ersättning från byggföretaget.