Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya arbetsmarknadsministern gick på gymnasiet i Östersund

Hon är numera Sveriges arbetsmarknadsminister.

Men Elisabeth Svantesson har också varit student på Palmcrantzskolan.

Annons

Under tisdagen genomförde statsminister Fredrik Reinfeldt en viss rockad och förnyelse bland sina ministrar. Den gamla arbetsmarknadsministern sa tack och hej och in klev i stället den nya arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson, riksdagsledamot för Moderaterna sedan 2006. Hon är ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott och ledare för den kristna riksdagsgruppen. Hon har en bakgrund inom Livets ord och organisationen Säg ja till livet.

Men Elisabeth Svantesson har också en kanske mer okänd bakgrund. Mellan åren 1983 till 1986 gick hon nämligen på samhällsvetenskapliga gymnasieprogrammet på Palmcrantzskolan i Östersund. Född är hon däremot i Lycksele.

Under onsdagskvällen kommenterades hennes religösa engagemang från flera håll i nyhetskanalerna. Tidningarnas Teegrambyrå har talat med flera personer och skriver så här:

Att Elisabeth Svantesson kan låta sin religiösa tro påverka jobbet som ny arbetsmarknadsminister anser experter vara osannolikt.
Men debatten om hennes tidigare luftade åsikter kan tänkas försvåra regeringens arbete.
När Svantesson (M) på tisdagen presenterades som ny arbetsmarknadsminister tog debatten fart. Hon utpekas på sina håll som religiös extremist på grund av hennes bakgrund i Livets ord och organisationen Ja till livet.
Att hon kan påverka regeringen i religiös riktning är dock osannolikt, menar Magnus Hagevi, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet.
Han tar exemplet att hon i stället skulle vara minister med ansvar för utformningen av abortlagstiftningen:
– Då kanske den här kritiken hade varit mer relevant än om hon är en minister som är intresserad av att sänka arbetslösheten.
En minister har också ett helt departement av tjänstemän som bereder frågorna. Svantesson har dessutom en partilinje att hålla sig till.
– De beslut som fattas i en regering är ju kollektiva, så hon skulle få dupera resterande regering, säger Hagevi.
Men Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (S), anser att Svantesson bör säga att hon stödjer lagar kring aborter och homoäktenskap. Det klargjorde Svantesson under tisdagen att hon gör.
Statsvetaren Marie Demker, själv troende, är "förvånad över att detta ges så enormt stort utrymme".
Frågan är då om själva debatten i sig kan skada Svantesson och regeringen politiskt. Demker ser det som rationellt om debatten snabbt lägger sig.
– Men jag är inte så säker på det. Det beror på hur hon och statsministern i fortsättningen hanterar frågan. Det beror också på vad journalister kan hitta som uppfattas som komprometterande.
Magnus Hagevi konstaterar att det finns fler religiösa statsråd än Svantesson, exempelvis Anders Borg och Göran Hägglund.
– Hon bör bli bedömd utifrån vad hon gör som statsråd, inte vad hon gör på söndagarna.