Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya anklagelser mot Åsling1

I går kom nya anklagelser mot riksdagsmannen Per Åsling (C). Det är en tidigare vd som berättar om jäv och felaktiga fakturor.

Länstidningen har tidigare rapporterat att Per Åsling anklagades för att ha slussat skattepengar till bolag som han själv varit engagerad i. Det var tidningen DI, Dagens Industri, som skrev om Per Åslings (C) agerande i det statligt ägda riskkapitalbolaget Inlandsinnovation. Bolaget investerar i företag som har potential för tillväxt i Norrland. Ett av företagen som Inlandsinnovation har investerat i är Ekonord Invest. Ett bolag som Per Åsling var med och grundade och sitter som ordförande för. I går berättade Åsling för Länstidningen att han inte haft något att göra med Innlandsinnovations investering i Ekonord.

Nu kommer Johan Lundqvist, vd för Ekonord 2009, med nya uppgifter om hur bolag där Per Åsling var inblandad i gynnades.

"Det var återkommande jävsituationer. Jag blev ombedd att göra investeringar i bolag som Åsling hade intressen i och även ägarandelar i", säger han till DI.

Exempelvis ska Per Åsling ha varit delägare i ett icke namngivet bolag, och i det ska han försökt fått styrelsen för Ekonord att investera, säger Johan Lundqvist till DI. När styrelsen skulle ta beslut om investeringen krävde Lundqvist att Åsling skulle lämna rummet. Styrelsen gick sedan emot Åsling.

Lundqvist berättar fler exempel och säger att så höll det på under de sju månader han var vd för bolaget.

"Helt plötsligt kunde han komma med fakturor på olika bidrag som vi skulle ge", säger han till DI.

Enligt DI slutade konflikten med att Lundqvist fick sparken av Åsling. I dag äger staten 14 procent av Ekonord.

I ett pressmeddelande från Inlandsinnovation står det att riskkapitalbolaget "gör nu en översyn för att säkerställa att våra investeringar sker utifrån vårt givna mandat från våra ägare". De ska även låta externa revisorer se över deras investeringsprocess.

Länstidningen sökte Per Åsling under onsdagseftermiddagen men fick inte tag på honom. Vid middagstid ringde han till redaktionen.

Har du någon kommentar angående det Johan Lundqvist säger?

– Johan Lundqvist anställdes som vd i Ekonord i mars 2009 och kom att sluta senare under det året. Det var helt enkelt så att styrelsen bad honom att han skulle sluta, det var en enhällig styrelse. Och i det bolag som han då uttalar sig för, den investering han uttalar sig om har Ekonord inte investerat några pengar i, varken under Lundqvist tid som vd eller senare. Och likaså uppges det att det skulle vara ett bolag som jag skulle vara delägare i, det stämmer inte.

Menar du bolaget som han inte vill namnge?

– Ja, det är det jag menar. Ekonord har inte investerat i det bolaget, jag var inte delägare i bolaget så att de uppgifter han går ut med är inte korrekta.

Finns det någon grund i det han säger?

– Han pratar om en jävsituation men det kan ju inte vara jäv när man varken har investerat eller varit delägare i bolaget. Ekonord gjorde aldrig någon investering under den tid Johan Lundqvist var vd.

Det gjordes inga investeringar men föreslog du att det skulle göras några investeringar?

– Det är styrelsen som fattar investeringsbeslut och de besluten fattas i regel på förslag från en investeringskommité. Att det inte gjordes några investeringar under Johan Lundqvists tid tycker jag visar på att jag skulle ha något jäv inte kan stämma, dessutom har Ekonord aldrig investerat i något bolag som jag skulle ha något ägarintresse i och det bekräftar ju också att det inte kan ha varit någon jävsituation

Vad tycker du om att det här går en dag till i riksmedia då du säger att det inte stämmer?

– Jag avböjer att kommentera den frågan.