Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya anklagelser mot Åsling

I går kom nya anklagelser mot riksdagsmannen Per Åsling (C). Det är en tidigare vd som berättar om jäv och felaktiga fakturor.

Länstidningen har tidigare rapporterat att Per Åsling anklagades för att ha slussat skattepengar till bolag som han själv varit engagerad i. Det var tidningen DI, Dagens Industri, som skrev om Per Åslings (C) agerande i det statligt ägda riskkapitalbolaget Inlandsinnovation. Bolaget investerar i företag som har potential för tillväxt i Norrland. Ett av företagen som Inlandsinnovation har investerat i är Ekonord Invest. Ett bolag som Per Åsling var med och grundade och sitter som ordförande för. I går berättade Åsling för Länstidningen att han inte haft något att göra med Innlandsinnovations investering i Ekonord.

Nu kommer Johan Lundqvist, vd för Ekonord 2008-2009, med nya uppgifter om hur bolag där Per Åsling var inblandad i gynnades.

"Det var återkommande jävsituationer. Jag blev ombedd att göra investeringar i bolag som Åsling hade intressen i och även ägarandelar i", säger han till DI.

Exempelvis ska Per Åsling ha varit delägare i ett icke namngivet bolag, och i det ska han försökt fått styrelsen för Ekonord att investera, säger Johan Lundqvist till DI. När styrelsen skulle ta beslut om investeringen krävde Lundqvist att Åsling skulle lämna rummet. Styrelsen gick sedan emot Åsling.

Lundqvist berättar fler exempel och säger att så höll det på under de sju månader han var vd för bolaget.

"Helt plötsligt kunde han komma med fakturor på olika bidrag som vi skulle ge", säger han till DI.

Enligt DI slutade konflikten med att Lundqvist fick sparken av Åsling. I dag äger staten 14 procent av Ekonord.

I ett pressmeddelande från Inlandsinnovation står det att riskkapitalbolaget "gör nu en översyn för att säkerställa att våra investeringar sker utifrån vårt givna mandat från våra ägare". De ska även låta externa revisorer se över deras investeringsprocess.

Länstidningen har sökt Per Åsling för en kommentar.