Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny vokalgrupp satsar på renässansmusik

Östersund är en körtät stad och i dagarna slår en ny blomma ut i den rika körfloran. På fredag har den nya vokal-ensemblen Primus 8 sin premiärkonsert.

Primus 8 ägnar sig åt en musikstil som inte hörs så ofta i våra trakter; engelsk vokal renässansmusik. Den amerikanske countertenoren Philip Sherman, bosatt i Östersund sedan ett knappt år tillbaka, har rik erfarenhet av musikstilen och var den som initierade projektet.

Kring sig har han samlat idel kända profiler från länets musikliv, bland dem Stora kyrkans kantor och körledare Nicklas Strandberg och Cantilenakörens dirigent Malin Strömdahl.

– Att alla sjunger och dirigerar i andra sammanhang gör det svårt för oss att hitta reptider ibland, säger Malin Strömdahl. Men om fredag kväll är enda tiden vi kan träffas så gör vi det. För körnördar som vi är det ju lika avkopplande att samlas och sjunga ihop som att gå ut och ta en öl på fredagskvällen.

Körnörd behöver man dock inte vara för att komma till Stora kyrkan och lyssna på den nya ensemblens premiärkonsert på fredag:

– Många som inte tycker om klassisk musik i vanliga fall brukar gilla renässansmusiken. Den har en enkelhet som tilltalar många, säger Malin Strömdahl.

Och Nicklas Strandberg förklarar:

– Den klangvärld som omger oss i dag härstammar från barocken, den tid som kom efter renässansen. Renässansmusiken erbjuder en annorlunda klangvärld som bygger på andra intervaller och renare klanger.

Philip Sherman säger att renässansmusik varit hans passion ända sedan han började i kyrkokör som förstaklassare hemma i Connecticut, USA. Och att akustiken i Stora kyrkan, som det klagas på i så många sammanhang, är perfekt i det här sammanhanget

– För vokal musik i små ensembler fungerar den utmärkt.

Konsertprogrammet på fredag har fått rubriken ”Själens boning” och tar sin utgångspunkt i en mässa av den engelske 1500-talskompositören William Byrd. Hans samtida landsmän Tallis, Tompkins och Batten är också representerade, liksom italienaren Palestrina. Konserten inleds och avslutas med körverk av två nutida kompositörer.