Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vidvinkel från Carl Zeiss till Canon

/

Carl Zeiss tänker sig främst landskapsfotografer som målgrupp för sin nya 28/2 med fattning för Canon Eos.

Annons
Carl Zeiss tänker sig främst landskapsfotografer som målgrupp för sin nya 28/2 med fattning för Canon Eos. Men ljusstyrkan och mekaniken kan locka andra fotografer.

ZE 28mm/2 är det tredje vidvinkelobjektivet från Carl Zeiss med Canons EF-bajonett. Tidigare har 18/3,5 och 21/2,8 introducerats. Alla objektiv är manuellt fokuserade.

Canon har fått kritik för att de själva inte tillverkat tillräckligt skarpa och bra vidvinklar till sina kameror med småbildssensor (full frame). Därför är det lite märkligt att Carl Zeiss inte kommit med vidvinklar till Canon tidigare. Canon är på gång att själva reparera skadan med nya 24/1,4 Mark II och de nya TS-E-objektiven på 17 och 24 mm.

Konstruktionen är av retrofokustyp och några linsgrupper är "flytande", de vill säga att de flyttar sig för att ge optimal skärpa vid nära fokusavstånd. Närgränsen är på 24 centimeter.

Storleken lägger sig i mellanfältet, men vikten är relativt hög med tanke på ljusstyrkan - 520 gram. Exempelvis väger Canon manuellt fokuserade FDn 28/2 bara 265 gram. Läs mer om det objektivet här.

Carl Zeiss uppger något diffust att objektivet ska börja säljas under hösten. Priset i EU är satt till 1000 euro exklusive moms. Vi inväntar svenskt svar.

 


/Magnus Fröderberg

Mer läsning

Annons